Politie wil ‘ver gaan’ om 2 minuten stilte te beschermen
Het is van groot belang dat de twee minuten stilte tijdens de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei goed verlopen. Dat zegt hoofdofficier van justitie René de Beukelaer over de extra maatregelen die worden genomen vanwege de kans op verstoringen tijdens de herdenking. „Dus dan willen we ook ver gaan in onze actie om op te treden.”
Zo moet de politie „altijd” kunnen optreden wanneer er wanorde wordt veroorzaakt. Dan gaat het bijvoorbeeld om de soort wanorde die veroorzaakt werd door de Damschreeuwer in 2010, aldus De Beukelaer. Maar ook als iemand in het publiek een vlag bij zich draagt, wat niet is toegestaan, kan de politie optreden. „Daar ben je op gefouilleerd, daar zit een noodverordening op, dus dan overtreed je ook die noodverordening als je toch een vlag bij je hebt.”
Tegelijkertijd zal er tijdens de herdenking zelf een afweging worden gemaakt hoe de politie precies zal optreden. „Want ook voor ons staat die waardigheid voorop”, aldus de Beukelaer. „Ik kan me voorstellen dat als er honderd mensen beginnen te roepen, dan is het moeilijker om op te treden, dan wanneer er een eenling roept. Dat moeten we bezien.” Ook hoe er wordt omgegaan met eventueel stil protest, moet nog worden bezien, aldus de hoofdofficier.
Volgens plaatsvervangend politiechef Peter Holla waakt de politie er ook voor dat een eventueel optreden bij een verstoring niet een nog grotere verstoring veroorzaakt. „In elk compartiment met publiek zal politie aanwezig zijn, wat het makkelijker maakt om adequaat op te kunnen treden. Dat zal altijd enige verstoring opleveren, maar we proberen dat zo goed mogelijk te doen.”