OM: bij moorden Weiteveen wijst alles op planmatige aanpak
Het Openbaar Ministerie gaat in de zaak over de moorden in het Drentse Weiteveen uit van een vooropgezet plan bij verdachte Richard K. „Alles wijst op een planmatige aanpak”, zei de officier van justitie woensdag, tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak bij de rechtbank in Assen.
K. (50) staat terecht voor de moord op een 44-jarige vrouw en haar 38-jarige man. Hij zou hen op 16 januari hebben gedood na een slepend conflict over de woning die hij hen een jaar eerder had verkocht, aan de Bargerweg in Weiteveen. Volgens de rechtbank staat al „hartstikke vast” dat K. de beide slachtoffers heeft gedood, omdat veel van het geweld op beeld staat.
K. betwist dat hij een vooropgezet plan heeft gehad. Volgens zijn advocaat had hij zich bewapend, omdat hij bang was dat hem of zijn gezin „iets zou overkomen”, na dreigementen van de slachtoffers.
De aanklager beschreef kort wat K. zou hebben gedaan. Een half uur voor de moorden stuurde hij een mail naar huis met financiële informatie, „voor het geval er iets gebeurt”. Hij zou camera’s hebben uitgeschakeld in een schuur nabij het huis van de slachtoffers en zich hebben bewapend met meerdere vuurwapens en een mes. Hij blokkeerde de weg toen het vrouwelijke slachtoffer terugkeerde na het naar school brengen van een van haar kinderen, aldus de officier, waardoor zij niet verder kon rijden. Daarop stapte K. uit, liep naar haar auto en schoot de vrouw met meerdere kogels dood, stelt het OM.
Daarna is hij naar de woning van de slachtoffers gegaan, aldus de officier, en heeft daar tegen een 12-jarige zoon van de slachtoffers gezegd dat er een ongeluk was gebeurd met zijn moeder. Toen het mannelijke slachtoffer verscheen, schoot K. direct op hem. Vervolgens pakte hij een extra wapen uit zijn auto, ging achter het slachtoffer aan en schoot nogmaals. Ook stak hij de man met een mes en sloeg hij hem met een van de vuurwapens.
De officier ging kort in op de aanloop naar de moorden, waar veel over te doen is. Het conflict tussen K. en de slachtoffers was onder meer bekend bij de politie, na diverse meldingen en een incident kort voor het dodelijke geweld. „De persbelangstelling lijkt zich onder meer op dat voortraject te concentreren, op dat langer lopende conflict en de overheidsbemoeienis.” Veel wil justitie er op dit moment niet over kwijt. De gang van zaken wordt „in kaart gebracht” en „kan - met de nadruk op kan - van belang zijn voor de beoordeling van de strafzaak”.