Binnenland

Leidse omroep Sleutelstad staakt na schorsing hoofdredacteur

Medewerkers van de Leidse omroep Sleutelstad hebben maandag hun werk neergelegd uit protest tegen de schorsing van hun hoofdredacteur en producent Chris de Waard. Aanleiding voor de schorsing is een kritische notitie van De Waard over de recente fusie tussen Sleutelstad en de Leidse zender Unity tot één publieke streekomroep, waarover het Leidsch Dagblad maandagochtend schreef.

ANP
15 April 2024 16:19

Sinds 1 februari maken Sleutelstad en Unity, met De Waard en Rudo Slappendel als collega-producenten, items voor tv, radio en online. Maar volgens De Waard is de fusie uitgelopen op een „fiasco” waarbij „onderling wantrouwen” aan de orde van de dag is, schrijft hij in zijn notitie. Ook wordt de afdeling nieuwsvoorziening volgens De Waard „ondermijnd” door het bedrijf van Slappendel.

De interne notitie zou donderdag op tafel liggen bij een overleg tussen De Waard en Slappendel met het bestuur van de streekomroep Sleutelstad-Unity, zegt bestuursvoorzitter Didos van Dam. Dat het document voor die tijd al was gedeeld met het Leidsch Dagblad, was voor het bestuur reden om de samenwerking met De Waard tijdelijk op te schorten, bevestigt hij. „In ieder geval tot ons geplande overleg aanstaande donderdag.”

Slappendel laat weten dat hij is geschrokken van de notitie en zich er niet in herkent. „We zaten heus niet op alle dingen op één lijn, maar we hadden een duidelijke interne taakverdeling gemaakt”, aldus de Unity-producent. „Ik sta nog steeds achter de streekomroep en de fusie.”

Hoe het na de gedeeltelijke staking verder gaat met Sleutelstad-Unity is onduidelijk. Het bestuur van de streekomroep zegt ervan uit te gaan dat de nieuwsvoorziening, waarvoor Sleutelstad verantwoordelijk is, wordt voortgezet. De Waard laat weten dat hij nog niet weet of hij donderdag aanschuift bij het overleg met het bestuur, omdat de schorsing hem „rauw op het dak” is gevallen.

De fusie tussen Sleutelstad en Unity komt voort uit plannen voor een nieuw stelsel van lokale omroepen. Eind 2022 maakte het kabinet bekend dat er in dat nieuwe stelsel ruimte is voor zo’n tachtig lokale omroepen, waar dat er nu nog zo’n 240 zijn. Het is de bedoeling dat de omroepen straks door de landelijke overheid worden gefinancierd. Nu krijgen ze nog geld van de gemeente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer