Zonder sollicitatie aan het werk? Dat kan prima, ondervindt de gemeente Zoetermeer
Een motivatiebrief of kennismakingsgesprek om aangenomen te worden voor een baan is lang niet altijd nodig, vinden sommige gemeenten. In Zoetermeer lieten ze zelfs het hele sollicitatieproces achterwege.
Sinds 1 maart is Milou Brouwer (35) klantadviseur bij de gemeente Zoetermeer. Ze hoefde niet te solliciteren voor de functie. Zoetermeer waagt een sprong in het diepe en nam drie nieuwe werknemers aan zonder te vragen naar hun achtergrond of opleiding.
Deze vorm van werven heet ’’open hiring’’. Iedereen mag reageren op zo’n vacature en de eerste aanmelder wordt uitgenodigd op gesprek. Hierin worden de arbeidsvoorwaarden besproken en wordt een contract getekend. Vaak is sprake van een proefmaand, die wordt gebruikt om te kijken of de taken bij de werknemer passen.
Regelmatig zetten bedrijven deze manier van werven in. De methode moet voorkomen dat vooroordelen meespelen in het sollicitatieproces en zorgen voor een eerlijke kans voor iedereen. Eerder paste de gemeente Leeuwarden de methode al toe voor banen in de groenvoorziening. De vacatures van de gemeente Zoetermeer betroffen kantoorfuncties en dat is uniek.
Het kan anders
Niet eerder durfde een gemeente_open hiring_toe te passen op een kantoorfunctie. Voor zo’n baan is vaak een vooropleiding of een bepaald denkniveau vereist. Maar wethouder Jan Iedema wil met zijn gemeente laten zien dat het anders kan. Niet iedereen in Zoetermeer stond meteen te springen bij het horen van het idee. Iedema’s collega’s vroegen zich af wat er zou gebeuren als iemand helemaal niet wil werken. „Dan kun je beter niet solliciteren”, antwoordde hij, „want als je de eerste bent, krijg je sowieso de baan.”
Tijdens een informatiebijeenkomst zag Iedema voor het eerst wie de potentiële nieuwe collega’s waren. „Dit waren mensen die soms al veel werkervaring hadden, met of zonder diploma, of bijvoorbeeld switchers van vijftig plus, die dachten dat ze nergens meer aan de bak zouden komen.”
Het animo voor de informatiebijeenkomst was groot, maar nog groter was het aantal aanmeldingen toen de vacatures daadwerkelijk online kwamen. Binnen tien minuten meldden zich bijna 500 gegadigden. Iedema had van zo’n grote toeloop niet durven dromen.
Noodgedwongen
De enige gevraagde vereiste in de vacatures was de beheersing van de Nederlandse taal. Als je aan de slag wilt als klantadviseur moet je ook Engels kunnen spreken. Daar voldeed de 35-jarige Milou Brouwer aan én ze meldde zich als eerste. Ze werkte in een kinderopvang, kreeg fysieke problemen, en moest noodgedwongen op zoek naar een andere baan.
Nu zit Brouwer in het gemeentehuis naast de telefoon. Ze helpt inwoners als ze vragen hebben bijvoorbeeld over losliggende stoeptegels of het aanvragen van een paspoort. „Deze kans moest ik met beide handen aangrijpen. Ik kon niet bij de informatiebijeenkomst zijn, maar ik heb online veel informatie opgezocht en werd steeds enthousiaster over de functie klantadviseur.”
„Deze kans moest ik met beide handen aangrijpen” - Milou Brouwer, klantadviseur gemeente Zoetermeer
Het delen van genoeg informatie over de baan is belangrijk om de juiste kandidaten aan te trekken, zegt Iedema. „Als je mensen duidelijk vertelt wat je van ze verwacht, dan zijn ze heel goed in staat om zelf te oordelen of ze het kunnen.” De wil om te werken is volgens Iedema het enige wat je nodig hebt. Veel werkzaamheden leer je toch in de praktijk. Zo blijkt ook in het geval van Brouwer. De proefmaand beviel haar goed en ze wordt verder opgeleid om de uiteenlopende vragen van inwoners te kunnen beantwoorden.
De bijzondere pilot van Zoetermeer trekt de aandacht van andere gemeenten en Jan Iedema deelt zijn ervaringen graag met ze. Zoetermeer werd in het proces begeleid door de organisatie Open Hiring. En ook daarbij kloppen andere gemeenten steeds vaker aan om advies of hulp. Bijvoorbeeld de gemeente Utrecht, die ook van plan is om twee pilots op te zetten waarbij ze nieuwe werknemers werft door middel van open hiring.