Economie

ING gaat voor miljarden aandelen inkopen ondanks handelsonrust

De winst van ING is afgelopen kwartaal licht gedaald vergeleken met een jaar eerder. Maar de bank vindt zichzelf er sterk genoeg voor staan om opnieuw geld naar de aandeelhouders te laten gaan. ING gaat hiervoor maximaal 2 miljard euro aandelen terugkopen.

2 May 2025 07:22Gewijzigd op 2 May 2025 08:23Leestijd 2 minuten

Topman Steven van Rijswijk erkent dat de geopolitieke en macro-economische omstandigheden onzeker blijven. Maar hij gelooft ook dat er een kans is voor Europa om „gezamenlijk het concurrentievermogen en de veerkracht te vergroten”. Dan gaat het bijvoorbeeld om de investeringen in defensie. ING zou een sleutelrol kunnen spelen in het ondersteunen van deze groei, zegt hij.

Onder de streep hield de bank bijna 1,5 miljard euro over. Dat is zo’n 8 procent minder dan een jaar eerder, maar meer dan analisten in doorsnee hadden voorspeld. De rente-inkomsten namen licht af. ING haalde wel meer geld binnen met provisies en commissies. Dat zijn bijvoorbeeld kosten die de bank in rekening brengt voor het aanbieden van een product of dienst, zoals het openen van een rekening.

De Tilburgse bankenprofessor Harald Benink betoogde onlangs dat banken tijdelijk geen geld naar de aandeelhouders zouden moeten laten vloeien, via dividend en inkoop van eigen aandelen. Volgens hem was het gezien de turbulentie op de markten beter als banken een sterkere buffer hebben om onverwachte schokken op te vangen. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) vond het niet nodig een tijdelijk verbod voor banken in te stellen.

Van Rijswijk onderstreept dat ING in het eerste kwartaal de inkomsten wel heeft opgevoerd, met dank aan groei met spaargeld en op de hypotheekmarkt. Maar de kosten liepen ook op, wat volgens de topman de impact van inflatie en de kosten voor het werven van nieuwe klanten weerspiegelt.

ING ziet de handelsonrust nog niet terug in zijn cijfers. Volgens ING-risicodirecteur Ljiljana Čortan is de hoeveelheid leningen waarbij de bank rekening houdt met terugbetalingsproblemen zelfs afgenomen.

De belangrijke CET1-graadmeter voor de kapitaalbuffer van het financiële concern bedraagt nu 13,6 procent. ING had eerder gezegd de buffer te willen verlagen richting 12,5 procent. Gezien de huidige onrust kiest ING ervoor de buffers iets langzamer te laten zakken. Eind dit jaar zou de graadmeter tussen 12,8 en 13 procent moeten liggen.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer