Israël wil reageren op Iran zonder nieuwe oorlog te veroorzaken
Iran heeft zaterdagavond honderden drones en kruisraketten afgevuurd op Israël. Ze zijn nagenoeg allemaal onderschept. Volg alle ontwikkelingen over het conflict in het Midden-Oosten in ons liveblog.
Advertentie
Het Israëlische oorlogskabinet onder leiding van premier Benjamin Netanyahu plant een vergeldingsactie op Iran, maar een die geen nieuwe regionale oorlog zal veroorzaken. Dat meldt het Israëlische nieuwskanaal Channel 12 na afloop van een bijeenkomst maandagmiddag, waar het kabinet zich beraadde over een gepaste reactie na de Iraanse aanval in de nacht van zaterdag op zondag.
Volgens de berichtgeving is er gesproken over meerdere opties, die elk een „pijnlijke vergeldingsactie” richting Iran inhouden. Er zou ook gezocht worden naar een reactie die wel de steun krijgt van de Verenigde Staten.
Premier Benjamin Netanyahu lag zwaar onder vuur over het Israëlische optreden in de Gazastrook. Maar de aanval van Iran op de Joodse staat kan hem politiek voordeel opleveren. Op diverse fronten.
Vier Israëlische soldaten zijn gewond geraakt door een explosie nadat ze de grens met Libanon waren overgestoken, bevestigt het Israëlische leger. Een van de soldaten is zwaargewond. Eerder had de Libanese sjiitische beweging Hezbollah de aanval al opgeëist.
De aanval was volgens het leger tijdens de nacht van zondag op maandag op „honderden meters binnen Libanees grondgebied”. Er wordt nog onderzoek gedaan naar het incident en de aard van de explosie. Hezbollah claimde dat het explosieven had laten afgaan toen Israëlische soldaten de grens met Libanon waren overgestoken.
De grensstreek tussen Libanon en Israël is erg onrustig, en het aantal incidenten is sterk toegenomen sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas in oktober vorig jaar. Hezbollah droeg ook bij aan de aanval van Iran op Israël in de nacht van zaterdag op zondag.
De Libanese sjiitische beweging Hezbollah zegt dat zij vier Israëlische soldaten heeft verwond die de grens tussen Israël en Libanon waren overgestoken. Een van de soldaten zou zwaargewond zijn. Militanten van Hezbollah plaatsten naar eigen zeggen explosieven in een gebied dicht bij de grens, die ze lieten afgaan toen de Israëlische soldaten in de buurt kwamen.
Hezbollah nam ook deel aan de Iraanse aanval op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. Ook zondag schoot de Libanese beweging weer tientallen raketten af op legerposten op de door Israël bezette Golanhoogten.
In de grensstreek tussen Israël en Libanon is het erg onrustig sinds de oorlog tussen Israël en Hamas in oktober vorig jaar uitbrak. Aan Libanese kant zijn al zeker 364 mensen omgekomen, onder wie minstens zeventig burgers. Aan Israëlische kant kwamen tien soldaten en acht burgers om het leven door de beschietingen.
Het onder Portugese vlag varende containervrachtschip de MSC Aries is volgens de Iraanse autoriteiten zaterdag bij de Straat van Hormuz opgebracht omdat er overtredingen van het zeerecht werden begaan. De bemanning van het schip heeft toen ook niet gereageerd op verzoeken om in contact te treden met de Iraniërs, aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij voegde er aan toe dat het vaartuig ongetwijfeld banden met Israël heeft. De 366 meter lange MSC Aries bevindt zich inmiddels in Iraanse territoriale wateren en lijkt naar de haven Bandar Abbas te varen.
Het schip werd zaterdag geënterd door het Iraanse Korps van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) dat ook marine-taken heeft. Daarbij werd melding gemaakt dat het schip banden met Israël had, maar niets over overtreding van vaarvoorschriften.
Het Israëlische oorlogskabinet komt maandag weer bijeen. De bijeenkomst staat gepland voor 13.00 uur Nederlandse tijd, zegt een bron rond de Israëlische regering tegen persbureau Reuters.
Internationaal wordt gespannen afgewacht hoe Israël gaat reageren op een grootschalige Iraanse aanval met raketten en drones. Het oorlogskabinet was na die aanval naar verluidt intern verdeeld over wanneer en hoe dat moet gebeuren.
KLM vliegt ook maandag niet naar de Israëlische stad Tel Aviv, meldt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Zondag werd ook al een vlucht geannuleerd.
Advertentie
Tijdens een videoconferentie hebben de leiders van de G7, een groep van zeven rijke industrielanden, de aanval van Iran op Israël unaniem veroordeeld. In een gezamenlijke verklaring zeggen de leiders dat „Iran met zijn acties verdere stappen heeft gezet in de richting van de destabilisatie van de regio, waardoor het een oncontroleerbare regionale escalatie dreigt te veroorzaken”.
Van de meer dan driehonderd drones en raketten die Iran op Israël heeft afgevuurd, is „99 procent” onderschept door luchtverdedigingssystemen en met hulp van „partners”, zegt de Israëlische militaire woordvoerder Daniel Hagari. Wel heeft de militaire basis Nevatim, in de Negev-woestijn, lichte schade opgelopen.
Volgens Hagari vuurde Iran 170 drones op Israël, waarvan er niet een het Israëlische luchtruim binnenkwam. Ze werden allemaal neergehaald buiten de landsgrenzen door onder meer de Jordaanse luchtverdediging en met Amerikaanse en Britse hulp. Ook de dertig kruisraketten die Iran lanceerde kwamen het Israëlische luchtruim niet binnen. 25 werden er door de Israëlische luchtmacht neergehaald.
Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag de wereld opgeroepen tot „maximale terughoudendheid” na de aanval van Iran op Israël. Ook herinnerde hij de leden van de wereldorganisatie eraan dat represailles waarbij geweld wordt gebruikt, verboden zijn onder het internationaal recht.
„De bevolking van het Midden-Oosten wordt geconfronteerd met een reële kans op een verwoestend grootschalig conflict”, zei Guterres tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad, die op verzoek van Israël bijeen is in New York. „Dit is het moment om te de-escaleren.”
Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor vergelding tegen Iran om zijn massale drone- en raketaanval, maar is verdeeld over de timing en de omvang van een dergelijke reactie. Dat zeiden Israëlische functionarissen zondag.
Het vijfkoppige kabinet, waarin Netanyahu, minister van Defensie Yoav Gallant en kabinetsminister Benny Gantz beslissingsbevoegdheden hebben, kwam zondag bijeen en komt naar verwachting spoedig opnieuw bijeen voor besprekingen over een vergeldingsactie.
Voor aanvang van het kabinetsoverleg zei Gantz al dat Israël „Iran een prijs zal laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn".
Er komen steeds meer details naar buiten over hoe de Iraanse aanval op Israël is afgeslagen. Westerse inlichtingenbronnen zeggen dat de meeste Iraanse drones die over Syrië vlogen neergehaald konden worden door Israëlische en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.
De bronnen vertellen persbureau Reuters dat tientallen drones en raketten zijn geneutraliseerd boven het zuiden van het Syrië, de Golanhoogten en bij de oostelijke grens met Irak. Israël had zaterdag melding gemaakt van een „enorme zwerm” naderende drones en raketten en zei later dat 99 procent van die projectielen is neergehaald.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor heel Israël zondag aangepast naar de kleurcode rood. Dat betekent dat alle reizen naar het land worden afgeraden. „De veiligheidssituatie in Israël is onzeker en kan verder verslechteren”, aldus het ministerie. „Wat uw situatie ook is, ga er niet naartoe. Nederlanders die op dit moment in Israël zijn, wordt aangeraden te vertrekken „als dat veilig kan”.
Jordanië zegt dat het in de nacht van zaterdag op zondag meerdere vliegende voorwerpen in het eigen luchtruim heeft neergehaald.
Iran voerde toen een grote aanval uit op Israël met drones en raketten. Jordanië is in actie gekomen om de eigen bevolking te beschermen, laat het weten. Het land ligt tussen Iran en Israël. Er zou weliswaar puin zijn neergekomen, maar volgens de Jordaanse autoriteiten raakte niemand gewond.
Advertentie