Studie: pessimisme over maatschappij verkleint kans op ouderschap
Jongvolwassenen die de toekomst van de volgende generatie somber inzien, zien volgens onderzoek van Tilburg University vaker af van het krijgen van kinderen dan mensen die positievere verwachtingen hebben. „Voor mensen met een pessimistische blik op de toekomst geldt dat het niet alleen bij praten blijft”, stelt onderzoeker Katya Ivanova. De kans dat zij aan het ouderschap beginnen, is daadwerkelijk kleiner.
In het onderzoek is gebruikgemaakt van gegevens uit langlopend onderzoek onder duizenden Nederlanders. Zij kregen onder meer vragen voorgelegd over hun eigen toekomstverwachting en over hun verwachtingen voor de volgende generatie. Die antwoorden hebben de onderzoekers gecombineerd met de informatie die deelnemers steeds invullen over hun familie en huishouden. Vooral onder vrouwelijke deelnemers zien ze een duidelijk verband: de meest optimistische respondenten, die denken dat de toekomstige generatie het veel beter zal krijgen dan de huidige, zijn vaker geneigd om zelf kinderen te krijgen dan de pessimisten.
„In een tijd die wordt gekenmerkt door klimaatverandering, toenemende ongelijkheid en polarisatie, is het niet gek dat veel jonge mensen zich zorgen maken over de toekomst en de wereld waar hun eventuele kinderen in zullen opgroeien”, duidt Ivanova haar resultaten op de website van de universiteit.
Het geboortecijfer daalt al jaren. Gemiddeld wordt in Nederland per vrouw nog 1,49 kind geboren. Artsen zien intussen ook een groep jonge mannen die geen kinderen willen en zich daarom al onder de 30 jaar willen laten steriliseren, meldde NOS op 3 donderdag. Daar zijn artsen wel terughoudend mee, omdat vooral jonge mannen later soms spijt krijgen.