Binnenland

Formerende partijen zijn het oneens over verlenging vergunning NPO

De formerende partijen zijn het niet eens over de vraag of de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) twee jaar moet worden verlengd, of korter. De VVD vindt een jaar voldoende, NSC staat open voor twee jaar en de BBB wil daar tussen gaan zitten.

ANP
11 April 2024 12:05Gewijzigd op 11 April 2024 16:00

Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) denkt aan een korte verlenging in plaats van een nieuwe ‘concessie’ van vijf jaar als de huidige afloopt in 2026. Zo wil ze een nieuw kabinet de ruimte geven om veranderingen door te voeren in het publieke bestel.

De roep om veranderingen is groot na kritische rapporten van commissies die onderzoek hebben gedaan naar grensoverschrijdend gedrag op het Mediapark (Van Rijn) en de toekomstbestendigheid van de NPO (Van Geel). Bovendien wil de PVV dat de publieke omroep helemaal geen geld meer krijgt uit Den Haag en is de VVD voorstander van bezuinigingen.

De laatstgenoemde liberale partij vindt de twee jaar die Gräper voorstelt te lang en stelt een verlenging van één jaar voor. „Als dat zou kunnen, graag. Als 2 jaar nodig is, ook prima”, zegt Nicolien van Vroonhoven (NSC). „Misschien is 1,5 jaar een goede”, oppert Mona Keijzer.

De progressieve fracties D66 en GroenLinks-PvdA vinden dat meer tijd nodig is om de publieke omroep te hervormen. „De vraag is of die twee jaar genoeg is om grondige veranderingen door te voeren”, zegt Ilana Rooderkerk (D66) zelfs.

Binnenkort rondt de Tweede Kamer het commissiedebat plenair af. Dan hebben Kamerleden de gelegenheid om met moties aan te geven of ze voor een verlenging van de huidige concessie zijn en met hoeveel jaar dat moet gebeuren, zegt Gräper.

Het is ongebruikelijk dat een kabinet in demissionaire staat - dus nadat het gevallen is - nog grote plannen aankondigt. Daarom laat Gräper het aan het volgende kabinet om knopen door te hakken over de toekomst van de NPO. Desondanks gaat ze wel aan de slag om de „bouwstenen” aan te leveren die nodig zijn om een besluit te nemen, omdat Kamerleden hierom hebben verzocht.

„Maar dat betekent dus wel dat ik - zeg ik eerlijk - wat a-typisch voor een demissionair staatssecretaris, wat stappen in gang ga zetten.” Ze is bijvoorbeeld van plan om hier gesprekken over te voeren met belanghebbenden in zowel publieke als commerciële mediawereld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer