Binnenland

Boomkikker is terug in Zuid- en Noord-Nederland

Het gaat goed met de boomkikker. De soort was bijna helemaal verdwenen uit Nederland en gold als bedreigd. Recente tellingen laten echter zien dat gerichte maatregelen en veranderd natuurbeheer hebben geholpen. In Zuid- en Noord-Nederland worden weer veel boomkikkers gemeld, zegt RAVON, de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen.

ANP
10 April 2024 11:42

De kleine, groene boomkikker kwam vroeger volop voor op met name zandgronden. Maar aan het eind van de vorige eeuw was 80 procent van de boomkikkers verdwenen en was het diertje een van de sterkst bedreigde amfibieën in Nederland. Er waren nog kleine groepen in Zeeuws-Vlaanderen, Midden-Limburg, de Achterhoek en Twente. In 2017 verdwenen de laatste boomkikkers uit Drenthe.

Boomkikkers kunnen in bomen klimmen, maar leven het liefst op zonnige oevers van poelen en vennen. Het herstel van deze waterpartijen en het landschap heeft voor nieuw leefgebied voor de dieren gezorgd, aldus RAVON. In Brabant en Limburg zijn kikkers uitgezet en die blijken zich voort te planten en te verspreiden.

In Noord-Nederland zijn ook kikkers uitgezet, maar er ontsnapten ook beesten bij particulieren. Met die boomkikkers gaat het zo goed dat er nu vele honderden dieren worden gezien en gehoord. Er zitten nu zoveel boomkikkers in de noordelijke provincies dat RAVON extra vrijwilligers zoekt om de kikkerstand bij te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer