Binnenland

Oproep artsen: maak verhuur helm bij ov-fiets mogelijk

Als het aan een groep artsen ligt, moet het mogelijk worden om bij een ov-fiets van NS ook een fietshelm te huren. Het dragen van een helm kan volgens hen veel leed voorkomen. „Bij de groep forensen valt nog veel winst te behalen”, stelt een van de oprichters van denktank Artsen voor Veilig Fietsen, Marcel Ariës. Woensdag is de derde editie van de Dag van de Fietshelm.

ANP
9 April 2024 17:35

NS biedt meer dan 20.000 fietsen aan, op bijna driehonderd locaties in Nederland. „Er rijden elke dag zoveel mensen rond op zo’n fiets, maar als je een helm erbij wil, kan dat niet”, zegt Ariës, die als neuroloog en intensivist werkzaam is in Maastricht UMC+. Dat is volgens hem wel „opvallend”, ook omdat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een plan heeft om het gebruik van fietshelmen te stimuleren. Dat plan richt zich voornamelijk op ouderen, ouders met kinderen en forensen. Ariës: „Voor die laatste groep kan de NS een belangrijke rol spelen.”

De specialisten van onder meer Maastricht UMC+, het Erasmus MC, Amsterdam MC en Ziekenhuis Gelderse Vallei willen Nederland aan de fietshelm krijgen. Uit voornamelijk buitenlandse studies komt naar voren dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent vermindert. De afgelopen jaren zien de medici een lichte stijging van het aantal helmen in het verkeer, maar dat aantal moet verder omhoog, zegt Ariës. „In Denemarken is het ook gelukt om mensen vrijwillig een helm te laten dragen. Dat scheelt veel ernstig letsel bij een verkeersongeluk.”

Om het dragen van een helm te stimuleren, is het volgens hem belangrijk dat ze voor iedereen betaalbaar, „leuk” en „niet te zwaar” zijn. Hij schat in dat op dit moment tussen de 4 en 6 procent van de mensen een fietshelm draagt. Zodra meer dan een kwart van de mensen er een opzet, is er sprake van een kantelpunt. „Dan verandert het straatbeeld en zie je dat het spectaculair toeneemt.”

De NS laat weten dat er inderdaad geen helmen worden aangeboden bij de ov-fietsen. „Dat is nu ook niet aan de orde”, zegt een woordvoerster. „Maar het staat mensen vrij om zelf een helm mee te nemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer