Binnenland

Milieubeschermers noemen klimaatuitspraak belangrijk en bepalend

Milieuorganisaties noemen het belangrijk dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft uitgesproken dat te weinig actie tegen klimaatverandering de mensenrechten van Europese burgers schendt. Milieudefensie wijst erop dat dit precies is wat de organisatie zelf betoogt in de klimaatzaak tegen Shell. De uitspraak van het EHRM is „goed nieuws”, vindt campagneleider Nine de Pater, die nauw bij de zaak tegen het olie- en gasbedrijf betrokken is.

ANP
9 April 2024 13:10Gewijzigd op 9 April 2024 17:31

„Hittegolven en bosbranden worden steeds heviger en daarom is deze uitspraak een belangrijke stap in het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering,” reageert De Pater op de zaak tegen Zwitserland, die werd gewonnen door een groep Zwitserse senioren. In twee andere klimaatzaken werden de eisers niet-ontvankelijk verklaard.

Greenpeace benadrukt dat de plicht die het hof vaststelt om burgers te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering ook voor andere Europese landen geldt. „Laat dit een signaal zijn aan de Nederlandse regering dat ze niet moet wachten tot de rechter haar opnieuw een draai om de oren geeft, maar nu in actie moet komen”, reageert de milieuorganisatie. Greenpeace voert zelf samen met inwoners van Bonaire een rechtszaak tegen de Nederlandse staat, met een ambitieuzer klimaatbeleid als inzet. „Met dit vonnis in de hand staan we sterker”, denkt Eefje de Kroon van de organisatie.

Duurzaamheidsorganisatie Urgenda, die in 2019 zelf bij de Hoge Raad een ambitieuzer Nederlands klimaatbeleid afdwong, noemt de uitkomst „baanbrekend”. Directeur Marjan Minnesma spreekt van een „bijzondere en verstrekkende uitspraak”.

Voorzitter Dion Huidekooper van de Jonge Klimaatbeweging noemt het „een bepalend moment”. Hij hoopt dat de uitspraak „ervoor zorgt dat landen niet meer weg kunnen komen met mooie groene woorden zonder de bijbehorende daden”.

Hoewel de Zwitserse vrouwen de zaak tegen hun eigen overheid voerden, kan de uitspraak indirect ook gevolgen krijgen voor andere Europese landen. In toekomstige rechtszaken over klimaatbeleid zullen Europese rechters hun uitspraken in lijn moeten brengen met de overwegingen van het hof in Straatsburg.

Milieuorganisatie ClientEarth, die bij de EHRM-zaak betrokken was, spreekt van een „enorme overwinning” voor mensen wereldwijd die hun overheid ter verantwoording roepen over te slap klimaatbeleid. De uitspraak bevat volgens ClientEarth „een duidelijke boodschap” aan overheden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer