Iets minder asielaanvragen, maar COA verwacht toename na ramadan
Ongeveer negenhonderd mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. Dat is het laagste aantal in zes weken tijd, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De instroom is weliswaar iets gedaald, maar het niveau blijft hoger dan een jaar geleden.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) houdt rekening met een toename van het aantal asielaanvragen in de komende weken, nu de islamitische vastenmaand ramadan bijna is afgelopen.
Het COA verwacht de komende tijd nog grote problemen met het opvangen van mensen. Door een gebrek aan aangeboden huizen in gemeenten, kunnen mensen die in Nederland mogen blijven de opvang niet uit. Dit zorgt voor een opstopping, waardoor het al tijden te vol is bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Elke keer dat er meer dan 2000 mensen overnachten, moet het COA een boete betalen.
Onderhand staat de teller op een half miljoen euro boete. „Het is zoals het is. We moeten mensen opvangen, want het alternatief is dat mensen in het gras moeten slapen en dat willen we niet”, aldus een COA-woordvoerder. „Er is geen ruimte, geen uitstroom. Wij kunnen de poort niet sluiten of mensen tegenhouden aan de grens. Het is een politieke keuze.”
Sinds het begin van dit jaar hebben ongeveer 13.500 mensen asiel aangevraagd. In 2022 en 2023 stond de teller na veertien weken op ongeveer 10.000 aanvragen. De cijfers in 2020 en 2021 waren vertekend door coronamaatregelen en reisbeperkingen, maar in 2019, het laatste jaar voor de corona-uitbraak, waren er tot begin april ruim 8000 aanvragen binnen.
De cijfers van het ministerie zijn elke week afgerond op honderdtallen. Het exacte aantal asielaanvragen is daardoor niet bekend. Bovendien gaat het niet alleen om nieuwe aanvragen, maar bijvoorbeeld ook om nareizigers en herhaalde asielaanvragen.