Verboden bestrijdingsmiddel ook nabij drinkwatergebied in duinen
Het landbouwgif dinoterb dat sinds 1998 is verboden, is vorig jaar in hoge concentraties gemeten in Heemskerk, niet ver van de plek waar waterleidingbedrijf PWN water in de duinen zuivert. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onderzoekt of de normen zijn overschreden en neemt de gegevens mee in het lopende onderzoek naar de bron van de vervuiling.
Ook op tien andere meetpunten in Noord-Holland werd het bestrijdingsmiddel vorig jaar geregistreerd boven de norm van 30 nanogram per liter, onder meer in Natura 2000-gebied Het Zwanenwater bij Callantsoog. „Dit betekent een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit in het gebied en voor de gezondheid van omwonenden”, aldus milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB). In het water bij Heemskerk werd maar liefst 443,8 nanogram gemeten.
PWN laat weten op de hoogte te zijn. „We schrikken iedere keer van wat we aantreffen, een verboden stof verwacht je niet”, aldus een woordvoerder van het waterleidingbedrijf. „Dinoterb is waargenomen in het oppervlaktewater in de buurt van een van onze gebouwen in Heemskerk, maar niet aangetroffen in de duinen en het drinkwater. In het lab vinden we geen meetbare concentraties. We kunnen niet verklaren hoe dat kan. Over deze stof hoef je je geen zorgen te maken wat het betreft het drinkwater.”
Het waterschap meldde onlangs al dat de norm in 2022 op twaalf plekken in het noorden van Noord-Holland is overschreden in het oppervlaktewater. Dat lijkt dus ook vorig jaar het geval te zijn geweest. „Dinoterb hoort niet in het water. Wij willen ook graag de oorzaak weten, vandaar het brononderzoek”, aldus het waterschap.
MOB vermoedt dat dinoterb illegaal is gebruikt in de sierbloementeelt, maar volgens het schap is onbekend wanneer, hoe en waarom die stof in het oppervlaktewater terecht is gekomen. Uitgebreid onderzoek in de komende maanden, afgestemd met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en omgevingsdiensten, moet daar uitsluitsel over geven.
De actiegroep dringt om de „alarmerende cijfers” opnieuw aan op verscherpte handhaving van de regels, het middel is tenslotte sinds 1998 verboden. Het waterschap benadrukt dat met name in gebieden waar middelen in het oppervlaktewater worden aangetroffen toezicht- en handhavingscapaciteit wordt ingezet, maar zegt pas te kunnen handhaven als een mogelijke vervuiler in beeld is. „Wij zijn nu gefocust op het brononderzoek, dat heeft de prioriteit”, laat een woordvoerder van het waterschap weten. Later dit jaar worden ook de eerste meetgegevens over 2024 gepubliceerd.