Generaal Eichelsheim vindt NAVO-fonds voor Oekraïne goed plan
Een NAVO-fonds om Oekraïne militair de komende jaren te steunen is een „goed plan”, zegt de commandant der strijdkrachten (CDS), generaal Onno Eichelsheim, op de dag dat het bondgenootschap precies 75 jaar bestaat. Het voorstel werd tijdens een top van NAVO-ministers gedaan, maar niet alle lidstaten reageerden even enthousiast.
Volgens ingewijden wil de NAVO een fonds opzetten van 100 miljard euro. „Ik ben nog wel benieuwd hoe we dat dan denken te gaan organiseren. Hoe kom je aan het geld? Maar ik denk wel dat het heel verstandig is”, aldus de generaal. Oekraïne kan dan volgens hem zien dat er hulp voor de lange termijn wordt geregeld en Rusland wordt getoond dat de hulp nog jaren doorgaat.
De huidige aanpak is niet de meest optimale, vindt Eichelsheim. „Het is toch nog steeds een bilaterale aanpak. En daar moet je eigenlijk een beetje van af.” Met een NAVO-fonds kun je gezamenlijk inkopen en meer bereiken, denkt hij. Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) zei tijdens de top dat binnen de NAVO nog „veel gesprekken” zullen worden gevoerd over het fonds. „We zitten echt aan het begin van het proces.”
Dat de NAVO de coördinatie gaat oppakken van de militaire steun, kan ook op de instemming van Eichelsheim rekenen. „De hulp moet gestructureerder omdat het een langetermijnoorlog is.” Het gaat voor Oekraïne niet goed aan het front. De Russische strijdkrachten weten opnieuw kleine gebieden te veroveren. Kyiv vraagt al lang om meer munitie, vooral artilleriegranaten.
De NAVO is nog nooit zo sterk geweest, maar staat ook voor ongekende uitdagingen, zei de topmilitair tijdens een toespraak om driekwart eeuw bondgenootschap te herdenken. „Tegelijk zijn er mensen in de Verenigde Staten die de relevantie van de NAVO in twijfel trekken.” Donald Trump doet dat voortdurend, maar Eichelsheim denkt niet dat VS zich zullen afwenden van de NAVO als Trump president wordt.
„Want Europa is een belangrijke speler op zowel economisch maar ook op veiligheidsgebied”, aldus Eichelsheim. Ze zullen betrokken blijven bij de NAVO, maar „ik denk wel dat er meer druk op de Europese landen komt”. Dan zal het volgens hem vooral gaan om de financiële bijdrages die landen leveren aan het bondgenootschap. Nog niet alle lidstaten geven namelijk 2 procent van hun bbp uit aan defensie.