Binnenland

Organisaties: onacceptabel dat mensen lang moeten wachten op zorg

De lange wachtlijsten voor de geestelijke gezondheidszorg zijn onacceptabel. Dat zeggen branchevereniging de Nederlandse ggz, cliëntenorganisatie MIND, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en het Nederlands Instituut van Psychologen. Ze willen dat zorgverzekeraars en de overheid in actie komen, want „ggz-patiënten zijn de dupe van de marktwerking en het inkoopproces in de zorg”.

ANP
4 April 2024 12:01Gewijzigd op 4 April 2024 17:07

De organisaties reageren op cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die meldt dat mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, in vrijwel het hele land te lang moeten wachten op behandeling. De wachttijden en het aantal wachtplekken „blijven onverminderd hoog”. Dat komt onder meer doordat meer mensen hulp nodig hebben voor geestelijke problemen, terwijl de sector al tijden kampt met personeelstekorten.

De vier organisaties willen dat zorgverzekeraars meer zorg inkopen bij instellingen, zodat daar meer ruimte komt voor cliënten. De overheid moet van hen meer geld steken in het opleiden en behouden van medewerkers en in goede financiering. Ook moet de beoordelingen van cliënten beter, zodat ze sneller op de goede plek terechtkomen en „de schaarse ggz wordt ingezet voor de mensen die deze zorg het hardst nodig hebben”.

Demissionair zorgminister Conny Helder benadrukt in een Kamerbrief dat alle partijen in de geestelijke gezondheidszorg al druk bezig zijn met de verbetering van het stelsel. Ook de zorgverzekeraars, de ziekenhuizen en patiënten doen mee aan dit overleg om nieuwe afspraken te maken over de ggz-zorg. Ook de spreiding van deze specialistische zorg moet beter, waarbij volgens de bewindsvrouw de zorgbehoefte in de regio leidend is. Zo moet inzichtelijk worden welke zorg ontbreekt in een regio en hoe dat kan worden opgelost. Dat is vooral belangrijk voor mensen met een complexe zorgvraag, die soms nergens terecht kunnen omdat er geen geschikte behandelplek is.

De veranderingen de komende jaren mogen tussentijds niet leiden tot een gat in het huidige ggz-aanbod, waarschuwt Helder. Dat zou het geval kunnen zijn bij de inkoop van ggz-zorg voor 2025, waar verzekeraars en ggz-instellingen nog niet van de nieuwe aanpak kunnen uitgaan. Ook over de overgangsperiode zijn afspraken gemaakt over aanbod en inkoop, aldus de minister.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer