Groen & duurzaamheidnatuurnieuws

Wormsalamander voedt jongen met vette melk

Niet alleen zoogdieren, ook geringde wormsalamanders voeden hun jongen met melk.

30 March 2024 14:52Gewijzigd op 30 March 2024 14:57
Geringde wormsalamander. beeld Andreas Schlüter
Geringde wormsalamander. beeld Andreas Schlüter

Dat schrijven Braziliaanse wetenschappers in vakblad Science. De salamandermoeder produceert een vetrijke vloeistof in de eierstokken en scheidt die uit via haar vent, de uitgang waardoor ook ontlasting naar buiten komt. De jongen eten daar meerdere keren per dag van.

In ”De afstamming van de mens” stelde Charles Darwin dat bij de meeste zoogdieren de mannetjes groter zijn dan de vrouwtjes. Maar volgens een recente studie in vakblad Nature Communications klopt dat niet. Bij 16 procent van de zoogdierensoorten is het vrouwtje juist groter dan het mannetje. Bij 39 procent zijn er geen geslachtsverschillen, en bij 45 procent is het mannetje groter. Voor het onderzoek werden ruim 400 zoogdierensoorten onder de loep genomen.

Door alle dieren die er leven, is het in koraalriffen een kakofonie van geluiden. Hoe meer geluid er uit een rif komt, hoe meer dieren er leven en hoe gezonder de leefgemeenschap is.
Sommige koraalrifgemeenschappen zijn lawaaiiger als de maan schijnt, terwijl andere gemeenschappen juist in het donker meer leven maken. Door het geluid afzonderlijk te bestuderen bij volle maan of bij bewolkt weer, kunnen wetenschappers leren hoe het gaat met verschillende populaties zeedieren. Dat melden wetenschappers in vakblad Plos One.

Een groep vrijwilligers van de BLWG, de vereniging voor onderzoek van mossen en korstmossen, heeft recent 90 meter van een oude zeedijk bij Nijkerk schoongemaakt door mossen en een humuslaag te verwijderen.
Op de dijk groeien zeldzame korstmossen, zoals het groot dijkschildmos en de zwartbruine zeestippelkorst. Deze worden bedreigd door algemene mossen. Korstmossen –een samenlevingsvorm van een alg en een schimmel– hebben kale stenen nodig om te kunnen gedijen, en groeien veel langzamer dan mossen.

Meer over
Natuurnieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer