Bevrijdingsdefilé wordt eerbetoon aan militaire samenwerking
Het traditionele Bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen wordt een eerbetoon aan internationale militaire samenwerking. Dit jaar doen in elk geval België, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al mee aan de optocht op Bevrijdingsdag en drie andere internationale partners zoeken naar een afvaardiging, zegt het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45). Het defilé heet vanaf dit jaar Vrijheidsdefilé.
In Hotel De Wereld in Wageningen zijn in 1945 aan het eind van de Tweede Wereldoorlog onderhandelingen gevoerd met de Duitse bezetters over hun capitulatie. Op Bevrijdingsdag is er in Wageningen al vele tientallen jaren een defilé van oud-strijders uit Nederland en alle geallieerde landen uit de Tweede Wereldoorlog. Toen het aantal veteranen in de loop van de jaren minder werd, gingen Nederlandse veteranen van allerlei missies na de Tweede Wereldoorlog deelnemen. Na de dood van prins Bernhard zou het defilé verplaatst worden naar Veteranendag in Den Haag, maar dat ging na een storm van kritiek niet door.
De vernieuwing van het defilé is volgens directeur Chris Janssen van Wageningen45 noodzakelijk. Het defilé moet volgens hem relevant blijven voor komende generaties, terwijl de laatste WOII-veteranen overlijden. De wereld is vergeleken met bijna 80 jaar geleden ook veranderd: tegenstanders van toen zijn bondgenoten van nu geworden. Internationale samenwerking in Europees verband en daarbuiten is nodig voor vrede en vrijheid. Het Vrijheidsdefilé moet het enthousiasme over internationale samenwerking en de erkenning daarvoor voelbaar maken, aldus Wageningen45.
De nationale herdenking in Wageningen met de vlaggenceremonie, voorafgaand aan het defilé, blijft ongewijzigd. Zolang er nog geallieerde veteranen naar Nederland komen zullen zij de optocht door Wageningen blijven aanvoeren, aldus de organisatie.