Kerk & religieGrote Kerk Vlaardingen

Grote Kerk Vlaardingen overgedragen

De protestantse gemeente Vlaardingen heeft de Grote Kerk op woensdag 20 maart overgedragen aan Stadsherstel Maassteden BV. Dat heeft Ronald de Heer, voorzitter van de wijkkerkenraad Grote Kerk, bevestigd.

Jan van Reenen
23 March 2024 16:36Gewijzigd op 25 March 2024 10:15
Interieur van de Grote Kerk in Vlaardingen. beeld RD, Anton Dommerholt
Interieur van de Grote Kerk in Vlaardingen. beeld RD, Anton Dommerholt

In de Grote Kerk komen bibliotheek De Plataan en een horecapartij en er komt ruimte voor ontmoeting, zodat het gebouw kan gaan fungeren als huiskamer voor de stad. „De boeken van de bibliotheek komen langs de zijwanden. Het binnenschip blijft vrij. Dat wordt een ontmoetingsruimte”, zegt De Heer.

Het gaat nog wel even duren voordat het zover is. „Er moet eerst ingrijpend verbouwd worden en er dienen klimatologische maatregelen te worden genomen. Dat moet zorgvuldig worden voorbereid en uitgevoerd omdat het om een Rijksmonument gaat en omdat een bibliotheek zijn eigen eisen stelt aan het interne klimaat. Bovendien kost het tijd om de benodigde subsidies en vergunningen te verkrijgen.”

De laatste kerkdienst in de Grote Kerk werd op 11 december 2022 gehouden. De protestantse gemeente Vlaardingen bestaat uit vier wijkgemeenten: Ambacht-Oost (Bethelkerk), Centrum-West (Rehobothkerk), Holy (Kerkcentrum Holy) en Grote Kerk.

De Grote Kerk in Vlaardingen. beeld RD, Anton Dommerholt

Het eerste stenen kerkgebouw werd op deze plek aan de Markt in de twaalfde eeuw gebouwd. In de eeuwen die volgden werden kerk en toren vele malen verbouwd en uitgebreid. In de achttiende eeuw (1744) kreeg de kerk zijn uiteindelijke vorm: een sobere en strak vormgegeven driebeukige hallenkerk met ingebouwde toren.

De Grote Kerk in Vlaardingen dankt een deel van zijn bekendheid aan de jaarlijkse uitreiking van de Geuzenpenning. Stichting Geuzenpenning reikt de penning sinds 1987 uit om mensen en organisaties te eren en te steunen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. De Geuzenpenning is vernoemd naar De Geuzen in de Tweede Wereldoorlog. Het was de eerste Nederlandse verzetsgroep die zich, onder leiding van Bernard IJzerdraat, verzette tegen de Duitse overheerser. Tussen kerk en gemeentehuis staat een monument van een verzetsstrijder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer