In december laatste erediensten in Grote Kerk Vlaardingen
De wijkgemeente rondom de Grote Kerk in Vlaardingen houdt in december voor het laatst haar erediensten in het monumentale kerkgebouw in het hart van de stad. De protestantse gemeente waartoe de wijkgemeente behoort, stoot de Grote Kerk af.
Vanaf zondag 18 december komt de wijkgemeente samen in de Rehobothkerk in de Indische Buurt, het kerkgebouw van de wijkgemeente Centrum West. Beide wijkgemeenten houden voortaan op zondag elk een eigen ochtenddienst. Wijkgemeente Grote Kerk belegt bovendien een middagdienst. Op allerlei vlakken zullen de wijkgemeenten samenwerken, onder meer met de kosters, de techniek en allerlei vrijwilligerstaken in en rondom het kerkgebouw, maar er is bewust voor gekozen om de wijkgemeenten en activiteiten niet samen te voegen.
In de wijkgemeente Grote Kerk zijn verschillende kerkelijke stromingen aanwezig, „van traditioneel tot evangelisch.” Vaak gaan in de erediensten predikanten uit de kring van de Gereformeerde Bond voor. Centrum West heeft een bredere protestantse signatuur. De wijkgemeente Grote Kerk kan voor activiteiten wel gebruik blijven maken van wijkgebouw De Dijk.
De Grote Kerk is een rijksmonument. De oorspronkelijke stenen kerk, die omstreeks 1156 werd gebouwd, is vele malen uitgebreid en deels herbouwd. Voor de protestantse gemeente waren afnemend kerkbezoek en stijgende onderhoudskosten redenen om de kerk te verkopen. Voor dit jaar was er een begrotingstekort van ongeveer 200.000 euro.
Stadsherstel Maassteden, dat zich al vele jaren inzet voor het behoud van beeldbepalend erfgoed in Schiedam, Maassluis en Vlaardingen, ziet kansen om de kerk aan te kopen en er de stadsbibliotheek van Vlaardingen in te vestigen. De protestantse gemeente, Stadsherstel, de bibliotheek en de gemeente Vlaardingen doen nu onderzoek naar de haalbaarheid van deze nieuwe bestemming.
Het kerkgebouw heeft een belangrijke publieke functie. Jaarlijks wordt er de Geuzenpenning uitgereikt en zijn er talrijke kooroptredens, orgelconcerten op het Van Peteghem-orgel en andere evenementen. Onderzocht wordt hoe deze activiteiten zo veel mogelijk ingepast kunnen worden. De gemeente Vlaardingen wil dat de kerk toegankelijk blijft voor de Vlaardingers. „Met Stadsherstel Maassteden als beoogd eigenaar en een functie als bibliotheek moet dat zeker gaan lukken”, meent wethouder Lianne van Kalken.