Brussel komt Nederland tegemoet en wil kunstmestvervanger toelaten
De Europese Commissie gaat op dringend verzoek van Nederland plannen maken om een uit gewone mest gemaakte kunstmestvervanger toe te laten.
Het kabinet is blij met die toezegging, na een reeks tegenslagen voor de Nederlandse landbouw uit Brussel.
Nederland, dat het stikstofprobleem nog altijd voelt knellen, denkt met het kunstmestalternatief Renure meerdere vliegen in een klap te slaan. Boeren kunnen de mest van koeien en ander vee waar ze nu mee verlegen zitten, benutten door die te laten verwerken tot Renure. Bovendien hoeven ze minder ‘echte’ kunstmest aan te kopen.
Nederlandse boeren mogen de komende jaren op last van Brussel steeds minder dierlijke mest op hun land uitrijden.
Renure staat voor ”recovered nitrogen from manure” (teruggewonnen stikstof uit mest). De Nederlandse landbouwsector pleit al geruime tijd voor toelating ervan. De productie van kunstmest ligt juist onder vuur, omdat daarvoor veel aardgas nodig is en ook veel kooldioxide bij vrijkomt.
Op den duur wist Nederland ook een flink aantal andere EU-landen voor het idee te winnen. Maar de Europese Commissie, die voorstellen zou moeten doen om Renure toe te laten, maakte er lang weinig werk van.
Dat is nu veranderd, liet het ministerie van Landbouw vrijdag weten. Het is nog onduidelijk hoe lang het gaat duren voor boeren Renure ook daadwerkelijk zouden kunnen gebruiken, maar het ministerie spreekt van „een positief signaal".
Land- en tuinbouworganisatie LTO is blij met de inspanningen van Nederland in Brussel om Renure toegelaten te krijgen, maar vindt het te vroeg om te zeggen of het echt goed nieuws voor de boeren is.
„Het is goed dat minister-president Rutte en minister Adema zich de voorbije maanden in Brussel hard hebben gemaakt voor de toelating van Renure, maar we moeten de voorstellen van de Europese Commissie afwachten om te kunnen beoordelen of deze stap echt zoden aan de dijk zet", zegt de donderdag aangetreden nieuwe LTO-voorzitter Ger Koopmans. „De randvoorwaarden, uitwerking en ingangstermijn van deze voorstellen bepalen of hier echt sprake is van een oplossing die de Nederlandse landbouw verder brengt."