Werken van Damien Hirst veel jonger dan vermeld
Sommige kunstwerken van de Britse kunstenaar Damien Hirst zijn in feite veel jonger dan zijn atelier vermeldt, ontdekte de Britse krant The Guardian. Het gaat om drie objecten met een duif, een haai en twee kalveren gedrenkt in formaldehyde.
Ze worden door zijn bedrijf gedateerd in de jaren negentig, aldus The Guardian, maar ze zijn volgens de krant in werkelijkheid pas in 2017 gemaakt. Ze werden niettemin geëxposeerd als uit de tijd dat hij de prestigieuze Turner Prize won (1995), door galeries in Hongkong, New York, München, Londen en Oxford.
Ze zijn vervaardigd door medewerkers van Hirst in een werkplaats in Dudbridge in Gloucestershire, beweert de krant. In 2017 waren ze opeens te bewonderen in Hongkong, tijdens de expo Visual Candy and Natural History, die ging over zijn werk „uit de jaren negentig”. Hirst zei destijds in een interview de beelden inmiddels mooier te vinden dan toen hij ze had gemaakt. Maar ze waren nooit eerder ergens te zien. Er zou ook zijn geprobeerd ze niet nieuw te laten lijken.
Hirsts bedrijf Science Ltd zei tegen The Guardian dat de datum die de kunstenaar aan zijn formaldehyde-werken meegeeft, niet de datum is waarop ze zijn gemaakt, maar die waarop ze zijn bedacht. „Formaldehyde-werken zijn conceptuele kunstwerken en de datum die Damien Hirst eraan toekent, is de datum van de conceptie van het werk. Over wat belangrijk is in de conceptuele kunst is hij door de jaren heen duidelijk geweest; het gaat niet om het fysiek maken van het object of de vernieuwing van de onderdelen ervan, maar om de intentie en het idee achter het kunstwerk.” Het ouder laten lijken zou te maken hebben met het „artistieke proces”.
Volgens The Guardian is de datering van Science maar een rare methode. „The Guardian raadpleegde een reeks kunsthandelaren, galeriehouders, academici en veilinghuizen, onder wie enkele die in het verleden de werken van Hirst hebben tentoongesteld of verkocht. Iedereen zei dat de datum die aan een hedendaags kunstwerk wordt toegekend, gewoonlijk het jaar aanduidt waarin het fysiek werd gemaakt - en niet het jaar waarin het werd bedacht”, schrijft het gezaghebbende dagblad.