Scholen in Tiel mogen allochtonen niet weigeren
Basisscholen in Tiel mogen allochtone leerlingen niet weigeren om te voorkomen dat een school te zwart wordt. Volgens de Commissie Gelijke Behandeling selecteren de scholen op etnische afkomst. Dit is volgens de wet verboden.
De commissie deed vrijdag uitspraak in een zaak die was aangespannen door het Antidiscrimatie Bureau Tiel. De drie betrokken schoolbesturen hadden met de gemeente afgesproken om allochtone leerlingen te spreiden. Daarbij zou ook naar het opleidingsniveau van hun ouders gekeken worden. Maar volgens het CGB selecteren de scholen alleen naar afkomst. De commissie oordeelde al eerder dat dit gelijk staat aan het verboden onderscheid naar ras.
De basisscholen willen een afspiegeling zijn van de wijk waarin ze staan. Dreigt de school zwarter te worden dan de wijk, dan stuurt de school leerlingen door. De scholen voeren aan dat ze slechts „zwaar advies" geven aan ouders om hun kind ergens anders heen te sturen, maar volgens de Commissie Gelijke Behandeling is van vrijwilligheid geen sprake.
Bovendien weigeren de scholen geen witte leerlingen. Gevolg is dat allochtone ouders hun leerlingen geregeld naar een basisschool in een andere wijk moeten sturen.
In 2003 oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling al dat veertien protestantse scholen in Ede en omgeving het aantal leerlingen met een taalachterstand niet aan banden mochten leggen. De scholen wilden niet meer dan 15 procent gebrekkig Nederlands sprekende kinderen in de klas. In de praktijk bleek dit een rem op de toestroom van allochtone leerlingen te zijn.