Kamer staat achter 10-jarig veiligheidsverdrag met Oekraïne
De Tweede Kamer staat achter het tienjarige veiligheidsakkoord dat het demissionaire kabinet met Oekraïne heeft gesloten. Na twee jaar oorlog is de steun in de Kamer voor Kyiv nog steeds onverminderd groot, maar er zijn wel zorgen wat de gevolgen zullen zijn als de PVV in een nieuw kabinet komt te zitten, bleek donderdag tijdens een debat over de staat van de oorlog in Europa.
Het kabinet staat sinds de Russische aanval begon vierkant achter Oekraïne. Het nam een voortrekkersrol als het gaat om wapensteun. Er is in totaal al voor ruim 2,8 miljard euro aan militaire goederen naar Kyiv gestuurd. Onlangs tekende premier Mark Rutte op bezoek in Charkiv nog een tienjarige veiligheidsovereenkomst met Oekraïne.
Een brede meerderheid steunt dat verdrag. Daarin zijn afspraken gemaakt over onder meer militaire steun op de middellange en lange termijn en hulp bij de wederopbouw. Wel vinden een aantal partijen waaronder NSC en BBB dat het kabinet het verdrag eerst had moeten voorleggen aan het parlement.
Bij een deel van de Kamer leven wel zorgen dat een mogelijk nieuw kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB de hulp aan Kyiv gaat verminderen. De drie partijen die met de PVV onderhandelen over een coalitie zijn allemaal voorstander van het voortzetten van langdurige hulp aan de Oekraïners.
Maar de PVV keerde zich tot dusver steeds tegen alle steunmaatregelen. Maar met het oog op de coalitieonderhandelingen heeft Geert Wilders laten weten bereid te zijn „om over iedere vorm van hulp te praten”. De PVV ontbrak trouwens bij het debat omdat buitenlandwoordvoerder Raymond de Roon zich ziek had gemeld. Een vervanger was niet gestuurd.
D66, GroenLinks-PvdA, Volt en CDA wilden van VVD’er Ruben Brekelmans horen dat hij in de onderhandelingen zal vasthouden aan het huidige niveau van ondersteuning. „Dit gaat namelijk ook over de veiligheid van Nederland”, zei Jan Paternotte van D66.
De zorgen over de PVV zijn „heel legitiem”, vindt Laurens Dassen (Volt). Hij wees erop dat de PVV in de Eerste Kamer onlangs nog tegen een steunpakket voor Oekraïne stemde en dat Wilders een bewonderaar van de Hongaarse premier Viktor Orbán is die de EU-plannen voor Oekraïne steeds dwarsboomt.
„Ik heb geen zin in politieke spelletjes”, reageerde Brekelmans. Hij benadrukte de hulp het liefst stevig te willen verhogen. Hij wilde niet zeggen of het een breekpunt voor de VVD is. „Ik ga hier niet onderhandelen.” Volgens hem hoeft er niet getwijfeld te worden aan de inzet van de liberale fractie.