Binnenland

Opvang ex-tippelaarsters vordert

De gemeente Rotterdam denkt binnen twee maanden alle panden te hebben voor opvang van vrouwen die als tippelaarster aan de Keileweg hebben gewerkt. Inmiddels zijn vijf locaties bekend, zijn er drie internaten open en wordt in vijf deelgemeenten nog een plaats gezocht.

ANP
18 February 2005 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 02:14

Ondanks felle protesten van bewoners zet het college van burgemeester en wethouders de plannen door; de tippelzone gaat dicht en de vrouwen worden op een maatschappelijk verantwoorde manier opgevangen.

Wethouder Van den Anker (Veiligheid) zei eerder al dat de emotionele reacties waren ingecalculeerd. Volgens haar kunnen bewoners maar beter wennen aan opvangvoorzieningen in hun buurt, omdat de gemeente in de toekomst ook andere probleemgroepen op deze manier gaat onderbrengen.

Uiterlijk 31 december 2005 sluit de tippelzone. De ongeveer 200 verslaafde tippelaarsters moeten dan opgevangen zijn door zorginstelling DeltaBouman. Onder begeleiding kicken de vrouwen af, om daarna verspreid over de stad in internaten te gaan wonen.

Inmiddels zijn drie van die opvanghuizen open: een aan de Baan in het centrum van Rotterdam, een aan de Slinge in Rotterdam-Zuid en een in de Petristraat in Schiebroek. Een woordvoerder van DeltaBouman benadrukt dat er bij de drie geopende internaten geen sprake is van overlast in de wijk. „Onze ervaring is dat er nul komma nada problemen zijn bij de locaties”, aldus de zegsman.

Bewoners in de tien deelgemeenten waar een woonvoorziening moet komen, vrezen daarentegen dat de opvang criminaliteit en drugsdealers aantrekt. Ook de overvaltactiek van het college valt slecht. Pas als een pand is aangekocht, worden omwonenden geïnformeerd. Doordat bewoners hun zegje niet eerder kunnen doen, lopen tijdens de informatieavonden de emoties hoog op.

In de 1e Pijnackerstraat in het Oude Noorden pakken de bewoners het anders aan. Ze maken bezwaar tegen de bouwvergunning voor het opvanghuis. Tot nu toe zijn er geen bezwaarschriften bij de deelgemeente binnengekomen. Het zou echter „hogelijk verbazen als iedereen zich met de plannen zou hebben verzoend, gezien de eerste reacties”, zei een woordvoerder. De bewoners kunnen tot medio maart een bezwaarschrift indienen.

Dat de vroegere rosse buurt Katendrecht geen internaat krijgt, heeft volgens Van den Anker niets te maken met het heftige bewonersprotest daar. Het alternatief aan de Oranjeboomstraat is volgens de Leefbaar Rotterdam-wethouder gewoon een betere plaats. Toch proberen omwonenden van de Oranjeboomstraat in navolging van de Katendrechters het internaat tegen te houden. De tumultueus verlopen bewonersavond leidt volgens deelgemeente Feijenoord waarschijnlijk tot niets; de opvang aan de Oranjeboomstraat komt er, omdat er simpelweg geen andere locatie is.

Waar de internaten komen in Delfshaven, Kralingen-Crooswijk, Overschie, Prins Alexanderpolder en IJsselmonde is nog onduidelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer