Slachtoffer woningroof: jullie horen niet thuis in de samenleving
„Jullie hebben twee levens volledig verwoest, maar jullie reactie is treurig. Er is geen greintje spijt of berouw. Jullie horen niet thuis in de samenleving.” Deze woorden sprak een van de slachtoffers van de vermeende Noord-Hollands overvalbende dinsdagmiddag via haar advocaat op de derde dag van de strafzaak in de rechtbank op Schiphol.
In de nacht van 6 op 7 januari 2021 werden zij en haar man - een edelsmid - midden in de nacht in hun woning in het dorpje Avenhorn door drie gemaskerde mannen overvallen. Een van de overvallers drukte een vuurwapen onder haar keel en haalde de trekker over. Het verschil tussen leven en dood was niet meer dan een halve centimeter geweest, bezwoer een arts haar later.
Haar man verzette zich zo hevig, dat de overvallers hem met een zware lamp tegen zijn achterhoofd sloegen en daarna met vuurwapens toetakelden. ‘Schiet hem dan dood’, hoorde de vrouw meerdere malen schreeuwen. Ook brulden de overvallers om ‘het grote geld’. Haar man had een werkplaats en een kluis aan huis, maar de mannen vertrokken uiteindelijk met niet veel meer dan een portemonnee en een pakje sigaretten.
Het OM vervolgt in de zaak tegen de bende zes verdachten voor acht extreem gewelddadige overvallen, waarvan zeven in Noord-Holland. Daarbij viel in het dorp Berkhout één dode en raakten meerdere slachtoffers ernstig gewond. Van de zes mannen vormden er volgens justitie vier de kerngroep. Zij zouden ook verantwoordelijk zijn voor de roofoverval in Avenhorn - de vierde man als chauffeur - maar de rechtbank werd van hun inbreng weinig wijzer. Twee beriepen zich op hun zwijgrecht. De andere twee ontkenden elke betrokkenheid.
Eerder op de dag reageerden zij woest toen - zo bevestigde een van de advocaten - een slachtoffer van een overval in het Gelderse Dreumel dezelfde vier verdachten de zwaarst mogelijke straf toewenste of hetzelfde lot als een in 2021 overleden vriend van hen. Daarbij wees ze op een man die kort na de fatale roofoverval in Berkhout de hand aan zichzelf legde. Het wapen waarmee hij dat deed, was gebruikt in Berkhout. Ook vond het OM er DNA op van een van de verdachten, de 31-jarige Glenn V. uit Noord-Scharwoude.
Die beklaagde zich ook dinsdag over de bewijsvoering van het OM. Maar hij kon niet uitleggen hoe zijn DNA was beland op een uit Dreumel meegenomen en na de roof in Avenhorn achtergebleven schroevendraaier. „Ik weet alleen dat ik daar nooit ben geweest”, zei hij.
De zaak gaat donderdag verder.