De Geus overweeg gefaseerde invoering nieuwe WAO
Minister De Geus van Sociale Zaken overweegt een gefaseerde invoering van de nieuwe, strengere WAO. Dit is tegen het zere been van werkgevers en de vakbeweging, die donderdag een brief op poten hebben gestuurd naar premier Balkenende.
Het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) pleitte begin deze maand voor uitstel van de nieuwe WAO, wegens technische problemen bij de uitkeringsinstantie. De bewindsman wil liever geen uitstel. Volgens ingewijden studeert hij nu op een tussenoplossing. Daarbij wordt de zogeheten Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) deels volgens planning per 1 januari 2006 ingevoerd, maar verdwijnt ook een deel een jaartje in de ijskast.
Wat er in de ijskast verdwijnt is nog niet duidelijk. Ingewijden stellen dat een van de varianten is dat het UWV begint met het aanbieden van verzekeringen voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan werkgevers, terwijl deze markt voor particuliere verzekeraars pas met ingang van 2007 toegankelijk wordt.
De nieuwe WAO maakt onderscheid in gedeeltelijk en volledig arbeidsongeschikten. De eerste groep krijgt straks een aanvullende uitkering bovenop het loon voor het werk dat zij nog kunnen verrichten. Bij de uitvoering van deze regeling is het bedoeling dat commerciële verzekeraars gaan concurreren met het UWV. Dat heeft het kabinet onder meer afgesproken met werkgevers en de vakbeweging in het in november 2004 gesloten Sociaal Akkoord.
De sociale partners noemen daarom in hun brief aan Balkenende uitstel op onderdelen in strijd met de gemaakte afspraken in het najaar. Zij vinden juist dat de regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten „bij voorkeur” door private verzekeraars moet worden uitgevoerd. Particuliere uitvoerders zouden werkgevers en werknemers optimaal prikkelen om uitval te voorkomen en zieke arbeidskrachten weer aan het werk te krijgen.
Als het UWV zijn zaakjes niet op orde heeft, zouden de private verzekeraars volgens een woordvoerder van VNO-NCW juist voorrang moeten krijgen. Een jaar uitstel voor verzekeraars zal het UWV volgens de werkgeversorganisatie op een nauwelijks meer in te halen voorsprong zetten, waardoor sprake is van oneerlijke concurrentie.
FNV-bestuurder T. Heerts wijst erop dat het kabinet de sociale partners „onder druk van kokend en stomend water” eist dat ze meewerken aan vergaande hervormingen van onder meer de WAO, Arbowetgeving, WW en prepensioen. „Als De Geus ons nu met de gebakken peren laat zitten, omdat zijn UWV het niet redt, zakt alles als een kaartenhuis in elkaar”. Volgens Heerts is het kabinet dan niet meer in de positie om een beroep op sociale partners te doen.