Binnenland

Meer bedrijven geven verlof tijdens ramadan

Het aantal bedrijven met een diversiteitsverlof neemt de afgelopen jaren toe, signaleren werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. Ook kunnen meer werknemers nationale (christelijke) feestdagen inruilen voor verlofdagen die aansluiten bij hun cultuur of geloof, zoals de Eid al-Fitr, het Suikerfeest. „Dat is een goede ontwikkeling. We zien dat ook in meerdere cao’s terug”, zegt een woordvoerder.

ANP
7 March 2024 12:34

Werkgeversvereniging AWVN merkt op dat in diverse collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) al afspraken zijn gemaakt over zogeheten diversiteitsdagen of ruilen van christelijke feestdagen voor werknemers die een andere dag vrij willen omwille van hun geloof, signaleert werkgeversvereniging AWVN.

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW melden dat werkgevers „sowieso veel meer aandacht hebben voor diversiteit en inclusie” en daar beleid voor ontwikkelen. „Dat is jaren aan de gang. Als je werkgever of bedrijf meer diverse mensen aantrekt, is het ook goed je zo veel mogelijk te verplaatsen in hun wensen en behoeften en voor zover dat kan daarin tegemoet proberen te komen. Je wilt immers dat iedereen zich thuis voelt binnen je bedrijf”, zegt de woordvoerder.

Werknemers die tijdens de ramadan willen vasten op de werkvloer mogen dat zelf bepalen, want er zijn geen regels voor, maar de werkgeversorganisaties benadrukken dat er „goed overleg” moet zijn tussen de medewerker en het bedrijf. „Belangrijk is dat de werkgever in ieder geval weet dat een werknemer aan de ramadan meedoet en wat diegene eventueel nodig heeft”, aldus de woordvoerder. „Afhankelijk van de specifieke omstandigheden en werkzaamheden kun je daar onderling afspraken over maken. Bijvoorbeeld over eventuele aanpassingen in het rooster als dat mogelijk is. Ook kun je rekening houden met zware werkzaamheden die veel inspanning vragen. Zeker als de ramadan in warme maanden valt.”

Volgens de AWVN is er op werkvloeren „geen probleem” met feestdagen die afwijken van de christelijke feestdagenkalender. „Ruilen van feestdagen wordt onderling geregeld op de werkvloer. Als iemand met het Suikerfeest vrij wil, maar wil werken op Tweede Kerstdag, levert dat geen verlies op”, aldus de zegsman. Werkgevers hebben doorgaans ook geen probleem met het aanpassen van werktijden in zo’n periode, als het werk maar gedaan wordt, stelt de woordvoerder.

De heilige maand voor moslims begint dit jaar waarschijnlijk op zondag 10 maart. De precieze start hangt af van de stand van de maan. Tijdens de ramadan eten en drinken moslims onder meer niet tussen zonsopkomst en zonsondergang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer