Actiegroepen willen volledige informatie over kerncentrales
De Zeeuwse actiegroepen Borsele tot de Kern en Stroom naar de Toekomst willen dat het ministerie van Economische Zaken volledige informatie geeft over het plan twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Ook vinden ze dat de Zeeuwen moeten kunnen zeggen of ze voor of tegen de komst van nieuwe kerncentrales in hun omgeving zijn.
Het Rijk houdt dinsdag in Heinkenszand een informatiebijeenkomst over de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Daarvoor zijn het dorp Borssele en de Eerste Maasvlakte in beeld. Woensdag is er een voorlichtingsbijeenkomst in Terneuzen.
Frits Otte van Borsele tot de Kern laat weten dat de actiegroepen op de twee bijeenkomsten gaan eisen dat het Rijk bij het voorbereiden van de bouw van twee nieuwe kerncentrales voldoet aan de afspraken zoals omschreven in het Verdrag van Aarhus. Dit is in 2001 aangenomen in de Deense stad Aarhus en gaat over de rechten van burgers in milieuaangelegenheden. „Een belangrijke afspraak is dat de overheid, in dit geval het ministerie van Economische Zaken, de burgers alle informatie geeft die gevraagd wordt en ook zelf actief informatie verstrekt en verspreidt”, stellen de twee actiegroepen.
Volgens Otte is dat nu niet het geval. Hij noemt de vereiste informatievoorziening eenzijdig en onvolledig. Hij wijst erop dat op de site www.overkernenergie.nl van het ministerie van Economische Zaken slechts één studie over kerncentrales is te vinden, terwijl er veel meer zijn geweest. Ook is het volgens vrijwel alle andere scenario’s mogelijk de CO2-uitstoot zonder kerncentrales tot nul te verminderen, aldus Otte.
Verder moeten burgers volgens het Verdrag van Aarhus ja of nee kunnen zeggen tegen milieuprojecten in hun omgeving, stellen Borsele tot de Kern en Stroom naar de Toekomst. De keuze over het bouwen van nieuwe kerncentrales is nu aan het Rijk. Inwoners hebben alleen een lijst kunnen maken met voorwaarden die ze stellen aan de bouw van de kerncentrales.