Mensen van buitenlandse afkomst zeggen vaker te zijn gecontroleerd
Mensen die zelf - of van wie een of beide ouders - in het buitenland geboren zijn, zeggen dat ze vaker gecontroleerd zijn door de politie dan mensen met een Nederlandse herkomst. Ook voelen ze minder vaak dat de politie hen toen rustig, respectvol en correct heeft behandeld. Verder denken ze vaker dat hun afkomst, huidskleur of uiterlijk een reden was voor die controle. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.
Vorig jaar zei 8 procent van de mensen met een Nederlandse herkomst dat ze in de twaalf maanden ervoor waren gecontroleerd door de politie. Dat was 9 procent bij mensen die buiten Nederland zijn geboren. Bij de tweede generatie - geboren in Nederland, ouder(s) in het buitenland - was dat 11 procent. Vooral mensen met ouders die zijn geboren in Marokko, Turkije of Suriname gaven dat relatief vaak aan.
Van de jonge mannen (15 tot 25 jaar) met Nederlandse herkomst gaf 21 procent aan te zijn gecontroleerd door de politie. Van de Nederlands-Marokkaanse jonge mannen zei 32 procent te zijn gecontroleerd.
De meeste mensen die zijn gecontroleerd, zeiden dat de politie hen toen ook de reden vertelde (86 procent). Dat vonden de meesten (89 procent) ook duidelijk. Bij de gecontroleerde mensen met een herkomst buiten Nederland was dit lager: 78 procent zei dat was verteld wat de reden voor controle was, 84 procent vond die duidelijk.
De meerderheid (80 procent) van de mensen die zijn gecontroleerd zei dat de politie ze bij de laatste controle rustig, respectvol en correct heeft behandeld. Bij de Nederlands-Turkse tweede generatie vond 62 procent dat. Bij de Nederlands-Marokkaanse en Nederlands-Surinaamse tweede generatie was dat respectievelijk 66 en 70 procent.
Volgens 9 procent van de mensen die zijn gecontroleerd door de politie was naar eigen zeggen hun afkomst, huidskleur of uiterlijk een reden voor de controle. Van de mensen met een Nederlandse herkomst dacht 4 procent dat. Mensen van de Nederlands-Marokkaanse tweede generatie zeiden het vaakst te vermoeden dat afkomst, huidskleur of uiterlijk een rol speelde bij de controle (35 procent). Bij de tweede generatie met ouder(s) geboren in Turkije of Suriname was dit 31 procent.
De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijkse enquête waarin de thema’s slachtofferschap van criminaliteit en veiligheidsbeleving centraal staan. In 2023 deden ruim 180.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder aan dit onderzoek mee. Het onderzoek gebeurt in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gegevens zijn volgens het CBS een belangrijk beleidsinstrument om het land veiliger en leefbaarder te maken.