Binnenland
Ingrepen bij transgender mislukt; „ziekenhuis schuldig”

Vier patiënten die transgenderzorg ontvingen, stellen het Amsterdam UMC aansprakelijk voor de schade die zou zijn veroorzaakt door mislukte gezichtsoperaties.

Redactie binnenland
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Dat meldde Zembla woensdag na onderzoek. Het gaat om personen die vervrouwelijkende ingrepen ondergingen in het kader van een gendertransitie. Alle operaties werden uitgevoerd door dezelfde chirurg, van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA).

Alle patiënten stellen blijvend letsel te hebben overgehouden aan de operaties. Er zou sprake zijn van achtereenvolgens een scheur in de schedelbasis, voortdurende kaakpijn, ademhalingsproblematiek en een permanent hangend ooglid.

Daarnaast zeggen de patiënten niet goed te zijn voorgelicht over de risico’s. In zeker een geval bevestigde een deskundige dat tijdens een rechtszaak tegen het ziekenhuis.

Ook zou de chirurg patiënten hebben overgehaald om meer ingrepen te ondergaan dan ze eigenlijk wilden. Een van de slachtoffers, Maarten, zou een voorhoofdsoperatie ondergaan. Volgens Maarten heeft de arts tegen hem gezegd dat een neuscorrectie bij een dergelijke ingreep hoort. „Pas na de operatie bleek dat ze daarmee bedoelde dat het anders niet mooi was geworden”, vertelt hij tegen Zembla.

Zembla heeft medische dossiers en expertrapportages ingezien die de verklaringen van de patiënten ondersteunen. Het ziekenhuis weigert in alle zaken vooralsnog aansprakelijkheid te erkennen. Het heeft aan één van de patiënten al wel een schadevergoeding van 35.000 euro uitbetaald.

Het Amsterdam UMC ontkent ook de beschuldigingen. Patiënten zouden worden geïnformeerd over de operatie en „mogelijke complicaties”. Het ziekenhuis gaat niet in op zaken van individuele patiënten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer