Binnenland
Rode Kruis tevreden over verwachte aantallen Ter Apel

Het Rode Kruis vindt het een goede zaak dat het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel voor middernacht naar verwachting niet boven de 2000 gaat komen. „Als die mensen ook daadwerkelijk een waardige opvangplek krijgen die aan de humanitaire eisen voldoet, dan is dat een goede stap”, aldus een woordvoerster. De noodhulporganisatie stelt dat voorkomen moet worden dat er „met mensen gesleept” moet worden.

ANP

Het Rode Kruis gaf eerder aan de situatie in Ter Apel dagelijks te monitoren. De organisatie is op dit moment niet actief bij het aanmeldcentrum. Eind vorig jaar was dat anders en regelde het Rode Kruis dekens, matrassen, kussens, douchecabines, shampoo en zeep voor ruim honderd mensen die in wachtkamers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moesten verblijven toen het in het aanmeldcentrum weer erg druk was.

Vanaf middernacht mogen niet meer dan 2000 mensen in Ter Apel verblijven, op last van een dwangsom van 15.000 euro per dag. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaf woensdagmiddag aan dat die bovengrens de komende dagen waarschijnlijk niet overschreden gaat worden. Dat komt onder meer doordat zeker 240 mensen tijdelijk opgevangen kunnen worden in Biddinghuizen.

COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker zei woensdag dat de marge om onder het maximumaantal asielzoekers te blijven klein is en dat het tekort aan opvangplekken in maart oploopt tot 5500. Dat komt volgens Schoenmaker onder meer doordat een aantal opvanglocaties sluit. Het Rode Kruis zegt die ontwikkeling zorgelijk te vinden en stelt dat de problemen in de asielopvang structureel moeten worden aangepakt. „Wij pleiten echt voor menswaardige, langdurige en kleinschalige opvang.”

Het Rode Kruis stelt de situatie in Ter Apel in de gaten te blijven houden. Ook is de hulporganisatie continu in overleg met het COA en de gemeenten in en rond Ter Apel, aldus de woordvoerster.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer