Commissie kijkt naar bevel afschieten wolf in Wapse
De bezwaarschriftencommissie van de gemeente Westerveld buigt zich de komende weken over de vraag of het besluit om de wolf in Wapse te laten doodschieten, op papier had moeten worden gezet. Dinsdag hield die commissie een hoorzitting over het onderwerp. De Faunabescherming heeft bij de gemeente om zo’n besluit op papier gevraagd, maar de gemeente stelt dat dat niet hoeft.
Volgens voorzitter van De Faunabescherming Niko Koffeman is de cruciale vraag of de burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld een bevel, aanwijzing of besluit heeft genomen over het afschieten van de wolf. „In het ene geval moet dat volgens de wet op schrift worden gesteld, in het andere geval niet. Als blijkt dat de burgemeester het afschieten wel op schrift had moeten stellen, maar dat niet is gebeurd, is er sprake van een strafbaar feit.” Als een wolf illegaal wordt doodgeschoten, kan dat een celstraf van maximaal 3 jaar opleveren.
Ook op het gebied van jurisprudentie is het besluit van de bezwaarschriftencommissie van enorm belang, zegt Koffeman. „Alle andere bestuurders willen ook graag weten wat ze kunnen en mogen doen met een wolf op hun grondgebied.”
De bezwaarschriftencommissie komt over een paar weken met een advies over de kwestie. Dat advies wordt alleen naar burgemeester Jager gestuurd
De bewuste wolf, een jong mannetje, dook in de ochtend van 9 juli op in het weiland van een hobbyboer in Wapse. Die ging het roofdier met een schep te lijf, waarna de wolf beet. Een zoon van de boer zou de wolf met een stok hebben geslagen. Daarna verstopte de wolf zich onder een zonnepaneel. Twee uur later schoot iemand op bevel van de burgemeester de wolf dood, terwijl het dier nog steeds onder het zonnepaneel lag.
RTV Drenthe heeft bij de gemeente via de Wet open overheid (Woo) documenten opgevraagd over de zaak. Daaruit blijkt dat de gemeente pas achteraf construeerde welk wetsartikel van toepassing was op het afschieten.
Naar het doodschieten van de wolf in Wapse loopt nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie. Doodschieten van wolven is streng verboden, tenzij het dier uit zichzelf mensen aanvalt.