Kerk & religie

Kathedraal Salisbury na 38 jaar uit de steigers; bouwopzichter hielp mee vanaf 1986

Na een restauratie van 38 jaar is de kathedraal van Salisbury in Engeland sinds deze week uit de steigers. Een bijzonder moment voor de 55-jarige Gary Price: sinds zijn 17e werkte hij mee aan het project.

Redactie kerk
13 February 2024 11:27Leestijd 2 minuten
De kathedraal is in oude glorie hersteld. beeld Salisbury Cathedral, Martin Cook
De kathedraal is in oude glorie hersteld. beeld Salisbury Cathedral, Martin Cook

Het herstelwerk dat in 1986 van start ging, was nodig omdat er ernstige erosie optrad in de stenen. Sommige stenen waren van 20 naar 5 centimeter gekrompen.

De restauratie was af in het najaar van 2023, maar het verwijderen van alle steigers vergde maanden. Sinds deze week kunnen bezoekers de middeleeuwse kathedraal weer in zijn oorspronkelijke glorie zien.

Steenzager

Price was 17 jaar toen de restauratie begon en heeft dus het hele bouwproces actief meegemaakt. Bij de start was hij leerling-steenzager, inmiddels is hij opgeklommen tot bouwopzichter van het omvangrijke project. „Het is een voorrecht om veertig jaar aan hetzelfde gebouw te hebben gewerkt”, zei Price in een interview met de Engelse Premier Christian Radio. „Toen ik als tiener begon, waren we 0 procent gevorderd met de restauratie. Nu zijn we het hele gebouw rondgegaan en hebben we praktisch elke steen gefotografeerd, gereinigd en gedocumenteerd.” Hij noemde het verwijderen van de laatste steigers „een gedenkwaardige gebeurtenis”.

Metselaars drukten hun persoonlijke stempel op de restauratie, bijvoorbeeld door dierenfiguren af te beelden in de bovenste omloop van de kathedraal – precies zoals metselaars honderden jaren geleden oesterschelpen achterlieten tussen de stenen. Deze versieringen zullen de komende honderden jaren echter weer onzichtbaar zijn, schrijft de Salisbury Journal.

Torenspits

De kathedraal van Salisbury in het zuiden van Engeland werd in de stijl van de vroeg-Engelse gotiek gebouwd tussen 1220 en 1258 –net als de restauratie in 38 jaar tijd– en is dus ruim 750 jaar oud.

De torenspits uit 1320 is met 123 meter de hoogste van Groot-Brittannië. In de kerk bevindt zich een origineel exemplaar van de Magna Carta –een historisch document met afspraken tussen koning en leenmannen– uit 1215.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer