Economie
Kamerleden kritisch op verbod bodemvisserij in deel Voordelta

Kamerleden van verschillende fracties zijn kritisch op het voorgenomen verbod op alle bodemberoerende visserij in een deel van de Voordelta. Minister Christianne van der Wal (Natuur) beaamde donderdag in een Kamerdebat dat het niet rechtvaardig voelt.

Redactie politiek
Een garnalenkotter op de Waddenzee. beeld ANP, Siese Veenstra
Een garnalenkotter op de Waddenzee. beeld ANP, Siese Veenstra

Eerder werd de zware boomkorvisserij als compensatie al geweerd uit een deel van de Voordelta, een gebied voor de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Dat bleek echter niet genoeg. De bewindsvrouw moet echter van de rechter meer doen om natuurschade als gevolg van de aanleg van de Tweede Maasvlakte te compenseren. De minister is van plan ook visserij die voor lichtere bodemberoering zorgt, zoals garnalenvisserij, in een gebied van 17.900 hectare van de Voordelta te verbieden, maakte ze maandag bekend. Daarnaast komt er ook een verbod op bodemberoerende visserij in een gebied van 10.000 hectare boven de Maasmond.

„Juridisch mag het allemaal kloppen, maar rechtvaardig is het niet”, zei Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie). BBB-leider Caroline van der Plas sprak van „visserij als ecologisch wisselgeld voor tere donkergroene zieltjes”.

SGP-Kamerlid André Flach stelde dat met het voorstel de garnalen- en mesheftenvissers geen perspectief wordt geboden. Diverse Kamerleden gaven aan te vrezen dat het nieuwe pakket maatregelen later opnieuw onvoldoende blijkt te zijn.

„Inderdaad, het voelt niet rechtvaardig”, zei minister Van der Wal. Ze benadrukte dat ze de planning „maximaal gerekt” heeft en de „maximale balans” heeft gezocht tussen juridische verplichtingen, het belang van vissers en het natuurbelang. „Ik heb er echt alles aan gedaan.” Ook zei ze dat haar voorstel „juridisch robuust” is en dat er geen nieuwe maatregelen komen. „Als we dit doen, dan is dat het ook.”

Van der Wal schetste uitgebreid de voorgeschiedenis, waaronder het feit dat in 2008 voor minder natuurcompensatie werd gekozen dan waar eerder over werd gesproken. „Ik denk dat we daar vijftien jaar later de wrange vruchten van plukken”, stelde ze. „We moeten leren van onze fouten.” Nog verder de vissers tegemoetkomen is volgens haar niet in hun belang.

„Ik vind het ongelooflijk belangrijk de visserijsector te compenseren voor deze sluiting”, aldus Van der Wal. De minister wil het voorgenomen besluit pas definitief nemen als er geld is gereserveerd om de sector financieel te compenseren. Hoeveel geld de bewindsvrouw daarvoor wil uittrekken, is niet bekend.

Het debat over de Voordelta krijgt nog een vervolg, waarschijnlijk binnen enkele weken. Kamerleden kunnen dan moties indienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Visserij

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer