Binnenland

Onderzoek: minstens 200 km² extra groen nodig in Nederland

Om Nederlanders tegen hitte en droogte te beschermen is er minstens 200 vierkante kilometer extra groen nodig in ons land. Dat melden Natuur & Milieu, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en ANWB op basis van een onderzoek naar een landelijke groennorm. De organisaties overhandigen het rapport vrijdag aan demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

ANP
9 February 2024 09:57

Die groennorm, die moet gaan gelden voor gemeenten, is volgens de organisaties nodig om de vergroening van Nederlandse steden op gang te brengen. De norm geeft aan hoeveel groen er vereist is en aan welke criteria het moet voldoen. „Groen in stedelijke gebieden biedt niet alleen een esthetische waarde, maar het is ook essentieel voor het behoud van de biodiversiteit, het verbeteren van de gezondheid van mensen en het aanpassen aan de veranderende klimaatomstandigheden zoals verdroging, wateroverlast en hittestress”, zo melden de organisaties.

Uit een vergelijking van tien voorstellen kwamen er drie die het meest geschikt zouden zijn voor een groennorm. Daarin staat bijvoorbeeld dat iedereen vanuit zijn huis of werkplek drie bomen moet kunnen zien, of dat er 75 vierkante meter groen per inwoner moet zijn. Op basis van die drie normen zou er minstens 203 vierkante kilometer extra groen nodig zijn in Nederland, stellen de organisaties.

De drie meest geschikte voorstellen werden ook doorgerekend op kosten voor aanleg en beheer voor 25 jaar. De geschatte kosten kwamen neer op minimaal 30,7 en maximaal 45,5 miljard euro. „De kosten zijn aanzienlijk, maar tegelijkertijd levert dit extra groen ook veel op voor ons als maatschappij”, zo zeggen de onderzoekers, die daarbij bijvoorbeeld wijzen op verhoogde vastgoedwaarde, energiebesparing en een verbeterde gezondheid.

Verder worden nog een aantal aanbevelingen gedaan. Zo zou er niet alleen moeten worden gekeken naar het aantal vierkante meters groen per inwoner dat nodig is, maar ook naar de kwaliteit van het groen voor biodiversiteit en recreatie. Dat blijft nu nog vaak onderbelicht. Ook moet nog bepaald worden hoe de vergroening gemeten wordt en hoe gemeenten aan de norm kunnen voldoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer