Buitenland
Azerbeidzjaanse president Aliyev simpel herkozen

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft met een ruime meerderheid de verkiezingen gewonnen. Volgens de exitpolls van Azerbeidzjaanse media kreeg hij ruim 92 procent van de stemmen. Staatspersbureau Azertag zegt dat duizenden mensen in hoofdstad Bakoe de straat op zijn gegaan om de zege van Aliyev te vieren.

ANP

Zijn overwinning stond van tevoren al vrijwel vast, omdat er geen echte oppositiekandidaten meededen en er hard werd opgetreden tegen de onafhankelijke media. Oppositiepartijen hadden opgeroepen tot een boycot en noemden de verkiezingen een „imitatie van democratie”.

De 62-jarige president is al sinds 2003 aan de macht in het olierijke land in de Kaukasus, toen hij zijn vader Hejdar Aliyev opvolgde. Nu zoon Ilham de verkiezingen gewonnen heeft kan hij beginnen aan zijn vijfde termijn.

De populariteit van Aliyev kreeg afgelopen jaar een boost toen Azerbeidzjaanse troepen simpel de enclave Nagorno-Karabach konden veroveren. Dat betwiste gebied ligt in Azerbeidzjan, maar werd jarenlang autonoom bestuurd door etnische Armenen. Vrijwel de gehele bevolking is naar Armenië gevlucht. Voor het eerst konden Azerbeidzjanen nu ook in Nagorno-Karabach naar de stembus.

Eind dit jaar is Azerbeidzjan gastheer van de internationale klimaattop COP29.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer