Binnenland
Goeree vraagt Kamer Voordelta open te houden voor visserijsector

De gemeente Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) heeft de Tweede Kamer opgeroepen de Voordelta open te houden voor de visserijsector. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) maakte maandag bekend dat ze in een deel van de Voordelta een verbod op de bodemberoerende visserij wil instellen. Volgens wethouder Henk van Putten van Goeree-Overflakkee is de maatregel „desastreus” voor de vissers.

ANP

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het voornemen van Van der Wal een deel van de Voordelta, een gebied voor de kust van Schouwen-Duiveland en Zuid-Holland, te sluiten voor alle bodemberoerende visserij. Daaronder vallen onder meer de garnalenvisserij en mosselvisserij. Van der Wal wil met het visverbod invulling geven aan de verplichting tot compensatie van de natuur die verloren is gegaan bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Dit is ook in lijn met een uitspraak van de rechter. Een aantal natuurorganisaties was naar de rechter gestapt omdat zij vinden dat er te weinig natuurcompensatie is geweest. De rechtbank gaf de natuurorganisaties grotendeels gelijk.

In de laatste maanden van vorig jaar hebben de visserijsector, natuurorganisaties, overheden en andere betrokken partijen onderzocht of op een andere wijze invulling kan worden gegeven aan de natuurcompensatie. Die gesprekken hadden niet het gewenste resultaat. „Niet alleen is er geen overeenstemming over een pakket van compensatiemaatregelen”, zegt Van Putten. „De maatregelen die de minister nu aankondigt, liggen mijlenver van de voorstellen die de visserijsector deed. Vanuit de visserijsector begrepen wij dat in de voorgestelde gebieden waar nog wel gevist mag worden niets te vangen valt.”

Goeree-Overflakkee roept de Tweede Kamer op om in het debat donderdag rekening te houden met belangen van de visserijsector. Ook de provincie Zeeland heeft daartoe opgeroepen. „Onze vissers worden nu ten onrechte verantwoordelijk gehouden en gestraft voor de natuurcompensatie”, zegt Van Putten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer