Binnenland
Gemeente Vijfheerenlanden: blokkeren snelwegen gaat grens over

Het blokkeren van snelwegen gaat de grens van het demonstratierecht over, zegt Sjors Fröhlich, burgemeester van de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden. Fröhlich sprak zich maandagavond op X uit over een boerenprotestactie, die hij omschreef als „totaal onverantwoord”. Op de A15 ontstond een ongeluk, vermoedelijk door rook van een brand door een boerenactie.

ANP

Volgens Fröhlich is het recht van demonstreren „ongelofelijk sterk verankerd”. Maar de grens ligt volgens de burgemeester bij blokkades opwerpen, dingen in brand steken of oproepen tot geweld. „Dan ga je voorbij de grens van demonstreren in Nederland”, zegt hij. „Dat gaat helemaal nergens over.”

Het lokaal gezag en de minister van Justitie en Veiligheid zijn uiteindelijk verantwoordelijk, zegt Fröhlich. „In het oosten was het vanmorgen nog een puinhoop op de snelweg. Gisteravond ontstond een ongeluk op de A15, vermoedelijk door rook van de brand bij een boerenblokkade. Dat is totaal van de gekke.”

Volgens Fröhlich kan zijn gemeente weinig maatregelen tegen acties nemen, „want je weet niet wat er gebeurt en waar”. „Wat mij betreft moeten we altijd in gesprek blijven. En aan boeren laten weten dat we er voor ze zijn en ze proberen te helpen.”

De gemeente Vijfheerenlanden staat „in goed overleg” met de aanwezige boerenorganisaties uit de regio, zegt Fröhlich. „Ik begrijp dat ze zich zorgen maken. Ze leven in een niemandsland door de kabinetsformatie. Ze moeten eerst nog maar zien wat ervan terechtkomt. Ik begrijp dat boeren van zich willen laten horen, maar doe het op een fatsoenlijke manier.”

De acties van maandagavond kwamen onverwacht. „Dat gebeurt soms, we wisten niet van deze acties”, aldus Fröhlich. „Als je niet tot hele gevaarlijke situaties overgaat, dan moet iedereen de kans krijgen om te protesteren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer