Binnenland
Gestolen apen, onverwachte kernkop, niet opgehaald afval

In Marseille is vrijdag een man gearresteerd op verdenking van het stelen van veertien doodshoofdaapjes uit een dierentuin. De apen, die tot een soort behoren die met uitsterven wordt bedreigd, werden in de nacht van 26 op 27 januari door de verdachte weggehaald uit hun verblijf in La Londe-les-Maures.

Redactie Achterkrant
Afval bij huizen en bedrijven in Den Bosch wordt twee weken niet opgehaald. beeld ANP, Bas Czerwinski
Afval bij huizen en bedrijven in Den Bosch wordt twee weken niet opgehaald. beeld ANP, Bas Czerwinski

Op de zwarte markt kunnen de dieren duizenden euro’s per stuk opleveren. De apen zijn allemaal in de dierentuin geboren.

Drie dieren zijn inmiddels gevonden. De politie zei dat een van de apen is aangetroffen in de kelder van het appartementencomplex waar de verdachte woont. Twee andere apen waren buiten.

Volgens de aanklager ontkent de 20-jarige verdachte de diefstal, maar „werd zijn voertuig gezien nabij de plaats van het misdrijf”. Aanklagers hebben een aanklacht ingediend voor diefstal en het vasthouden en vervoeren van een beschermde diersoort als onderdeel van een georganiseerde bende. De maximale straf hiervoor is zeven jaar cel. Volgens de aanklager heeft de verdachte niet alleen gehandeld.

Kernkop in de schuur

Een man uit de Amerikaanse stad Bellevue, in de staat Ohio, bood zonder het te weten aan een militair museum een raket aan die een kernkop kon dragen. Daarover berichtte de NOS zaterdag.

De man ruimde de schuur van zijn overleden buurman op. Hij kwam de raket tegen en belde een militair museum, dat op zijn beurt de politie inschakelde. Die riep enkele experts op. Na onderzoek bleek dat de raket ongevaarlijk was. Na restauratie gaat het projectiel waarschijnlijk naar een museum.

Afval niet opgehaald

De komende twee weken wordt er geen afval bij huizen en bedrijven in ’s-Hertogenbosch opgehaald. Dat meldde Omroep Brabant zondag.

Het medium schrijft dat de arbeidsinspectie een zogeheten overslaghal voor de verwerking van afval heeft gesloten om veiligheidsredenen. De gemeente moet van de inspectie nu een plan van aanpak indienen waarin ze bewijst dat mensen in de hal veilig kunnen werken. Als de inspectie dat plan goedkeurt, kan de verwerkingsplek weer open.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Achterkrant

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer