Binnenland
XR: Jetten moet opschieten met afbouwen steun fossiele industrie

Extinction Rebellion vindt dat demissionair klimaatminister Rob Jetten vaart moet maken met de plannen om steun aan de fossiele industrie af te bouwen. „Gas op die lolly, Jetten”, zegt de klimaatactiegroep via Telegram. Jetten liet vrijdag weten dat hij het plan van de klimaatactivisten om zaterdag weer de A12 te blokkeren nog te vroeg vindt.

ANP

De minister zegt dat het rapport over fossiele steun en voorstellen om die af te bouwen volgende week naar de Tweede Kamer gaat. Het onderzoek moest eigenlijk voor kerst afgerond zijn, maar die deadline is niet gehaald. Extinction Rebellion heeft de A12 al vaak geblokkeerd als protest tegen subsidies en andere belastingvoordelen voor de fossiele industrie. XR vindt dat Jetten hen „de wind uit de zeilen” probeert te nemen door nu te zeggen dat het rapport bijna klaar is.

De groep denkt dat Jetten het rapport vooral wil doorschuiven naar het volgende kabinet. „Maar doorschuiven gebeurt al sinds 2009”, stellen de activisten. Bovendien verwachten ze dat er een grote kans is dat Jettens plannen „door de shredder” zullen gaan „gezien de huidige formerende partijen”.

Jetten zei verder dat hij de A12 momenteel niet de aangewezen plek vindt om te demonstreren. Volgens hem zou het beter zijn om naar de Eerste Kamer te gaan, omdat die recent een wetsvoorstel heeft weggestemd om een aantal fossiele subsidies af te bouwen. „Demonstreren moet je misschien ook doen op de plekken waar mensen dit soort veranderingen tegenhouden”, zei hij. Daar gaat XR niet op in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer