Binnenland
Vakbonden vinden adviezen Commissie-Van Rijn vrijblijvend

Vakbonden CNV en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vinden dat de aanbevelingen uit het rapport van de Commissie-van Rijn over sociale veiligheid bij de NPO concreter hadden gekund. CNV vindt de adviezen vrijblijvend en noemt de cijfers over grensoverschrijdend gedrag „onbestaanbaar”. De NVJ had op meer „toegespitste” aanbevelingen gehoopt die niet alleen voor de publieke omroep, maar de hele mediawereld gelden, zegt secretaris Thomas Bruning in een eerste reactie.

ANP

De Commissie-Van Rijn wil onder meer dat het toezicht versterkt wordt bij de publieke omroepen, zo is te lezen in het rapport dat donderdag is verschenen. Ook moeten presentatoren begeleiding krijgen, het leiderschap verbeteren en het toezicht binnen de omroepen versterkt worden.

Bruning geeft aan dat bij goed leiderschap wat de NVJ betreft ook „goed werkgeverschap hoort”. „Dus concreet: veel meer vaste contracten, meer zekerheid voor freelancers en ook betere medezeggenschap. Zodat er ook een cultuur ontstaat waarin over misstanden gepraat kan worden. Daar zijn al stappen in gezet, maar er zijn er nog vele meer nodig.”

CNV-voorzitter Piet Fortuin stelt dat adviezen als meer toezicht en begeleiding te vaag klinken. „Het is onbestaanbaar dat zoveel medewerkers onveilig zijn bij de publieke omroep”, aldus Fortuin, die pleit voor een ‘pestprotocol’ met heldere afspraken over de afhandeling van misstanden. „Waar kunnen medewerkers die hier opnieuw mee te maken krijgen, straks heen? Daarom moet er een helder protocol zijn dat medewerkers beschermt tegen ongewenst gedrag. Vooral voor grotere organisaties is dit relevant.”

De Commissie-Van Rijn sprak voor het onderzoek met ongeveer tweehonderd mensen. Ook vulden 2500 mensen vragenlijsten in. Alle medewerkers met wie is gesproken, blijven anoniem. Het onderzoek werd ingesteld na een publicatie van de Volkskrant in 2022 over vermeend grensoverschrijdend gedrag door Matthijs van Nieuwkerk en de werkcultuur bij De Wereld Draait Door. Bijna 1500 medewerkers kregen volgens de commissie onder leiding van Martin van Rijn het afgelopen jaar te maken met grensoverschrijdend gedrag „als doelwit of getuige”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer