Westland zegt in motie dat spreidingswet ‘niet inpasbaar’ is
De Westlandse gemeenteraad heeft woensdagavond een motie over de spreidingswet aangenomen, waarin staat dat de wet „niet inpasbaar is binnen de gemeente Westland”. Het college van burgemeester en wethouders moet van de raad die boodschap overbrengen aan de Tweede Kamer en het demissionaire kabinet.
De motie was ingediend door de coalitiepartijen Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en VVD en de oppositiepartijen LPF en Forum voor Democratie. Volgens fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig, de grootste fractie in de raad, is er in het Westland te weinig draagvlak om de spreidingswet uit te kunnen voeren.
Dat draagvlak is er volgens Duijsens wel voor Oekraïners, maar niet voor asielzoekers. „Hoe zou dat nou komen?”, vroeg hij zich hardop af tijdens de raadsvergadering. Volgens hem worden er „terecht vraagtekens geplaatst bij het merendeel” van de vluchtelingen die naar Nederland komen, want het zou volgens de fractievoorzitter vaak om „jonge mannen” gaan.
Het betoog van Duijsens kreeg weerwoord van de PvdA en D66, die Duijsens vroegen om dat te onderbouwen met cijfers. „Het gaat niet om cijfers, het gaat om draagvlak”, zei Duijsens, die er meermaals op wees dat de PVV volgens hem om dezelfde reden landelijk de grootste partij is geworden.
Burgemeester Bouke Arends heeft eerder al laten weten dat de wet uiteindelijk toch uitgevoerd zal moeten worden. Als het aan Duijsens ligt wordt wel „ieder gaatje” gezocht om de wet niet uit te hoeven voeren.
Wethouder Carlieke van Staalduinen zei dat ze de motie gaat uitvoeren. Wat betreft de uitvoering van de spreidingswet zei ze dat ze de standpunten die ze in de raad heeft gehoord gaat meenemen in gesprekken met de regio en de provincie.
De gemeente Westland vangt al jaren geen asielzoekers op en zou door de wet zo’n zevenhonderd asielzoekers moeten gaan opvangen. De tuinbouwgemeente, bestaande uit elf kernen met in totaal ongeveer 115.000 inwoners, zorgt wel voor de huisvesting van zogeheten statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen) en vluchtelingen uit Oekraïne. Ook wonen er veel arbeidsmigranten.