Provincie Zuid-Holland heft adviesraad na veel discussie toch op
De provincie Zuid-Holland heeft na veel discussie alsnog een onafhankelijke adviesraad opgeheven. Enkele weken later dan de bedoeling was, stemde een meerderheid van Provinciale Staten voor het voorstel van het college om de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) te schrappen. Naast de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA waren dat JA21, PVV en Forum voor Democratie.
De PAL bestond uit een externe groep deskundigen, die zowel Provinciale Staten als de gedeputeerden de afgelopen jaren gevraagd en ongevraagd van advies voorzag. De provincie betaalde daar jaarlijks 100.000 euro voor.
Een groot deel van de oppositie was nogal ontstemd over de manier waarop de coalitie eind vorig jaar het opheffen van de PAL, dat afgelopen zomer al was opgenomen in het coalitieakkoord, er doorheen probeerde te drukken. De meeste oppositiepartijen zeiden de onafhankelijke adviezen erg nuttig te vinden. Volgens de coalitie zijn er voldoende alternatieven en heeft de provincie zelf ook genoeg kennis in huis.
De PAL zou met ingang van 1 januari 2024 worden opgeheven, maar op aandringen van de kritische oppositie werd hier onlangs toch nog een keer over gepraat. De coalitie maakte toen excuses voor de gang van zaken. Het standpunt bleef echter ongewijzigd en dus verdwijnt de PAL per 1 februari. Een motie van D66 en acht andere partijen om het werk van de adviesraad te evalueren en op basis daarvan te kijken hoe de Staten alsnog aan onafhankelijk advies kunnen komen, kreeg geen meerderheid.