Binnenland
In Weiteveen gebruikte vuurwapens volgens OM illegaal verkregen

De vuurwapens die vermoedelijk zijn gebruikt bij de twee moorden in het Drentse Weiteveen zijn volgens het Openbaar Ministerie illegaal verkregen. De verdachte had er geen vergunning voor. De politie doet onderzoek naar de herkomst van de wapens, meldt het OM.

ANP
De politie doet sporenonderzoek bij het huis in het Drentse Weiteveen. beeld ANP, Vincent Jannink
De politie doet sporenonderzoek bij het huis in het Drentse Weiteveen. beeld ANP, Vincent Jannink

Volgens justitie wijst alles erop dat de 50-jarige verdachte uit Klazienaveen meerdere vuurwapens heeft gebruikt. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt momenteel de vuurwapens die zijn gevonden op de plekken aan de Bargerweg in Weiteveen waar op dinsdag 16 januari werd geschoten. Daarbij kwamen een 38-jarige man en een 44-jarige vrouw om het leven. Volgens het OM heeft de verdachte de slachtoffers met voorbedachten rade gedood.

De raadkamer van de rechtbank in Groningen besloot woensdag dat de verdachte negentig dagen langer vast blijft zitten. De eerste openbare zitting in de zaak van de dubbele moord staat gepland op 17 april in de rechtbank in Assen.

De verdachte had een langlopend conflict met de slachtoffers. Beide partijen deden in de afgelopen twaalf maanden aangiften tegen elkaar van in hun ogen overlastgevend of strafbaar gedrag.

De verdachte was in bezit van een wapenvergunning voor andere wapens. De politie houdt toezicht op het wapenbezit. Wapendeskundigen noemen het in het AD opmerkelijk dat de man uit Klazienaveen nog een wapenvergunning had, omdat sportschutters en jagers van onbesproken gedrag moeten zijn, terwijl er aangiftes tegen de man lagen. De politie zegt daarover: „We evalueren als politie in dergelijke impactvolle zaken altijd ons handelen. In deze specifieke casus doen we dat onder andere in relatie tot de meldingen en aangiften van de verdachte en het slachtoffer, voor de gebeurtenissen op 16 januari. Ook het bezit van de vergunde wapens van de verdachte maakt hier deel van uit.”

De politie Noord-Nederland noemt het „een complexe casus die vraagt om een zorgvuldige en volledige analyse. Dat kost tijd en die tijd willen we ook nemen.” Het is niet bekend wanneer de politie klaar is met het onderzoek naar haar eigen handelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer