West Betuwe: gevolgen spreidingswet eerst goed bespreken
West Betuwe gaat eerst met bewoners en de gemeenteraad praten over de gevolgen van de spreidingswet. Afhankelijk daarvan wordt gekeken naar de mogelijke uitvoering van de wet, laat een woordvoerster weten. De Gelderse gemeente moet volgens de wet 331 opvangplekken regelen. Op dit moment verzorgt West Betuwe geen asielopvang.
West Betuwe kent een roerig verleden als het gaat om asielopvang. In 2015 zou er een asielzoekerscentrum in de voormalige gemeente Geldermalsen komen, maar dat leidde tot onrust en ernstige rellen. Bewoners voelden zich overvallen en het gemeentebestuur zette uiteindelijk een streep door de plannen. In 2019 ging Geldermalsen op in de fusiegemeente West Betuwe.
„Juist omdat het toen een probleem is geweest, moeten we dit nu samen zorgvuldig oppakken”, zegt een woordvoerster van West Betuwe over het uitvoeren van de spreidingswet. „Daar gaan we nu mee aan de slag, hoe we dat gaan doen.” De gemeente benadrukt zich in ieder geval aan de regels te zullen houden. „We doen wat wettelijk verplicht is. Van het aantal opvangplekken hebben we dan ook niks te vinden, dit zijn de consequenties van de spreidingswet.”
De Nederlandse provincies en gemeenten moeten dit jaar gezamenlijk 96.000 opvangplekken voor asielzoekers regelen. Gelderland moet ruim 11.000 plekken regelen, heeft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) woensdag bekendgemaakt. Zuid-Holland moet ongeveer 20.000 opvangplekken realiseren, Noord-Holland ruim 16.000 en Noord-Brabant bijna 15.000. Die drie provincies vangen al jaren minder asielzoekers op dan gevraagd.