Binnenland
Amsterdam over spreidingswet: structurele opvang is uitdaging

Nu de verdeling van de asielopvang over gemeentes is bekendgemaakt, gaat Amsterdam aan de slag met de zoektocht naar zo’n vijfhonderd extra plekken. Dat laat opvangwethouder Rutger Groot Wassink woensdag weten. „Voor ons wordt het vooral een grote uitdaging om structurele locaties te vinden.”

ANP

Amsterdam moet volgens de verdeelsleutel van de spreidingswet 4479 asielzoekers opvangen, onder wie 380 alleenstaande minderjarige asielzoekers. De hoofdstad vangt nu al ongeveer 4000 asielzoekers op, dus er moeten nog zo’n 500 plekken gevonden worden. „Het gat is relatief klein, omdat we als Amsterdam al veel deden”, aldus Groot Wassink.

Momenteel zijn de meeste opvangplekken in Amsterdam tijdelijk, zoals het asielschip in het Westelijk Havengebied waar zo’n 1500 vluchtelingen verblijven. „We zijn al langer op zoek hoe we naar permanente locaties kunnen gaan. Dat is niet alleen beter voor de mensen die het betreft, maar ook veel goedkoper.”

Volgens de wethouder zijn de eerste stappen inmiddels gezet. Zo begint dit jaar in de Houthavens de bouw van een structurele opvanglocatie voor 500 asielzoekers. Ook moet er in het Einsteingebouw bij Sloterdijk structureel plek komen voor maximaal 650 vluchtelingen.

Hoewel de hoofdstad relatief weinig extra opvangplekken moet regelen, is er een grote achterstand in het huisvesten van statushouders. In Amsterdam zijn er 1360 statushouders die op een passende woning wachten. In de eerste helft van 2024 moet er voor nog eens 959 statushouders een huis gevonden worden. „We zijn druk bezig om deze achterstand in te halen en zullen ons blijven inzetten om voldoende statushouders te huisvesten”, aldus een woordvoerder van Groot Wassink.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer