Binnenland
Vrijspraak exploitant Chemelot voor ongevallen industrieterrein

N ci e u w bericht, meer informatie na 3e alinea

ANP

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft exploitant Chemelot Site Permit (CSP) van industrieterrein Chemelot in Geleen dinsdag volledig vrijgesproken van alle ten laste gelegde verwijten door het Openbaar Ministerie (OM). Het OM verweet CSP in zes gevallen dat het zijn taak als toezichthouder niet goed heeft uitgevoerd, variërend van het ontsnappen van een grote hoeveelheid blauwzuurgas tot brand bij enkele bedrijven op Chemelot, waarbij een werknemer om het leven kwam.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 7,5 miljoen euro boete geëist, waarvan 5 voorwaardelijk. Maar volgens de rechtbank heeft CSP zich aan de vergunningvoorschriften gehouden.

CSP zei op de zitting slechts een zeer beperkte rol te hebben van administratieve en controlerende aard. Incidenten bij bedrijven kunnen CSP niet worden toegerekend, aldus de advocaat van CSP. De rechtbank ging daarin dinsdag mee.

Het bedrijf reageerde verheugd op de uitspraak. „CSP wordt niet verantwoordelijk geacht voor de manier waarop de verschillende ondernemingen hun bedrijfsprocessen in hun fabriek organiseren en daarmee ook niet voor overtredingen die op dat uitvoerende niveau plaatsvinden”, aldus Chemelot-directeur Loek Radix. „CSP kan niet als medepleger worden aangemerkt voor de ongevallen die plaatsvonden bij de verschillende bedrijven. Zij heeft daar geen concrete bijdrage aan geleverd.”

„Het is goed dat er nu een uitspraak is in deze juridische procedure. Dat neemt natuurlijk niet weg dat elk incident of slachtoffer er een te veel is”, voegt hij nog toe. „De beeldvorming die is ontstaan als gevolg van de rechtszaken heeft de medewerkers op Chemelot erg geraakt. Deze uitspraak is niet alleen een overwinning voor CSP, maar ook voor mensen die Chemelot maken tot wat het nu is.”

De provincie Limburg is verantwoordelijk voor het toezicht op de veiligheid op en rond het industrieterrein. Volgens een woordvoerder was er niemand van de provincie bij de uitspraak aanwezig. Eerder stelde Limburg al geen partij in de zaak te zijn. De provincie komt mogelijk later op de dag nog met een reactie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer