Binnenland

Verdonk blijft Congolezen uitzetten

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) ziet geen enkele reden om de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers naar de Democratische Republiek Congo op te schorten. Dat bleek maandag uit schriftelijke antwoorden van de bewindsvrouw op vragen van Tweede–Kamerleden van de PvdA, SP, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

ANP
14 February 2005 14:19Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

Die hadden Verdonk gevraagd alle uitzettingen naar Congo te staken totdat de Tweede Kamer een debat heeft gevoerd over de kwestie. Aanleiding voor de vragen was een uitzending van het televisieprogramma Netwerk van afgelopen donderdag waaruit zou blijken dat de Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND) vertrouwelijke informatie over uitgeprocedeerde asielzoekers aan de autoriteiten van Congo geeft. Verdonk ontkent dat dat gebeurt.

De Congolese autoriteiten krijgen volgens haar geen inzage in of informatie uit het rapport dat wordt gemaakt van het vertrouwelijke verhoor waarin een asielzoeker zijn hele vluchtverhaal uiteenzet. Vaak staan hierin namen van helpers van de vluchteling en tal van andere precaire kwesties. De Congolese autoriteiten krijgen alleen informatie om de identiteit en nationaliteit van de betrokkene vast te stellen, aldus Verdonk.

De minister wijst erop dat Nederland en Congo in oktober 2002 afspraken hebben gemaakt over de terugkeer van vreemdelingen van Congolese afkomst. Verdonk heeft dat geheime document daarover, het zogeheten Memorandum of Understanding, maandag ter inzage aan de Tweede Kamer gegeven. Nederland is volgens haar bezig om nieuwe afspraken met Congo te maken.

Vluchtelingenorganisatie Inlia had het terugkeerdocument via de rechter opgevraagd. Kamerleden stelden vervolgens dat daarin staat dat Nederland het ’rapport van gehoor’ moet overhandigen aan de Congolese vertegenwoordiging in Den Haag als een reisdocument wordt aangevraagd voor de uit te zetten Congolezen. Maar dat klopt volgens Verdonk niet.

De Tweede Kamer wil volgende week een debat houden over de antwoorden van de minister. Sinds 2003 heeft Nederland 72 Congolezen uitgezet naar hun herkomstland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer