Binnenland
Organisaties Rijnmond willen snellere hulp toeslagenslachtoffers

Een alliantie van slachtoffers, organisaties en gemeenten in de regio Rijnmond spoort het kabinet aan om meer haast te maken met het helpen van de slachtoffers van het toeslagenschandaal. Ruim 68.000 Nederlanders hebben zich gemeld als mogelijke gedupeerden van het toeslagenschandaal. Rotterdam en omgeving zijn wat betreft het aantal gedupeerden het zwaarst vertegenwoordigd.

ANP

„Bij een deel van deze mensen verloopt de afwikkeling van de schade goed”, stellen de opstellers in het rapport Blijvend Geraakt. „Maar bij een groot aantal is die volledig uit de rails gelopen en ontbreekt perspectief. Veel mensen zitten zowel geestelijk als financieel nog steeds in zwaar weer. De weg naar herstel is ingewikkeld en duurt te lang.” De opstellers hebben het rapport donderdag overhandigd aan demissionair staatssecretaris Aukje de Vries en de commissie voor Financiën van de Tweede Kamer.

In het rapport doen de organisaties een reeks aanbevelingen. Ze pleiten onder meer voor meer regie van slachtoffers in het proces. Ook moeten de klachten waar het kan collectief worden behandeld waardoor de schade sneller kan worden vergoed. Ook bepleiten ze kortere lijnen tussen de ambtenaren in de gemeenten en die in Den Haag om het proces te versnellen.

Veel slachtoffers zijn wanhopig, stellen de opstellers. „Er is een uitweg nodig om de slachtoffers weer zicht te geven op een toekomst. Help ook de kinderen hierbij royaal. De huidige weg van financieel en emotioneel herstel is doodlopend. Het oplossen van de problemen vraagt om creativiteit, om denken buiten de gebaande paden en om veel meer regie van de slachtoffers zelf. Zo kunnen ouders en kinderen de greep op hun leven weer terugkrijgen.”

Naast slachtoffers van het toeslagenschandaal schreven ook ambtenaren, bestuurders van de gemeenten Rotterdam, Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Nissewaard en de ombudsman en kinderombudsman Rotterdam-Rijnmond mee aan het rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer