Binnenland

PvdA wil meldingsplicht kindermishandeling

De PvdA wil een meldingsplicht voor hulpverleners die te maken krijgen met kindermishandeling. Het PvdA-Tweede-Kamerlid Wolfsen pleitte daar zondagochtend voor in het IKON-programma de Andere Wereld op Radio I.

ANP
14 February 2005 06:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

Op dit moment kunnen hulpverleners zelf bepalen of ze gevallen van kindermishandeling melden.

„Als je ziet hoe moeilijk kindermishandeling aan te pakken is, moet je stellen dat artsen en iedereen die werkzaam is in de hulpverlening bij een vermoeden van geweld dat verplicht moeten melden bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling", zei Wolfsen.

Het CDA wijst er echter op dat de meldplicht in het buitenland niet perse tot goede resultaten heeft geleid. „Mensen gingen zich snel melden, om later maar niet beschuldigd te worden van verzuim", zegt CDA-Tweede-Kamerlid Cörüz. Hij wijst er verder op dat de vertrouwensrelatie tussen arts en patient wordt doorkruist. „En die is juist belangrijk, ook voor het kind zelf".

Het schort volgens hem bovendien niet aan het melden, maar om adequate hulpverlening daarna. „Die schiet vaak tekort, omdat er wachtlijsten zijn in de jeugdhulpverlening. Het is nu belangrijker dat daar wat aan gebeurt". Volgens hem heeft staatssecretaris Ross van Volksgezondheid onlangs toegezegd dat de wachtlijsten eind dit jaar opgelost zijn.

Meer ziet Cörüz in het voorstel van Wolfsen dat er meer aandacht moet komen op opleidingen voor artsen en hulpverleners om alerter te zijn op de mishandeling van kinderen. Volgens Wolfsen zijn artsen en hulpverleners eigenlijk nauwelijks opgeleid om mishandeling te kunnen herkennen. „Artsen, vooral huisartsen, moeten daar veel scherper op letten en vervolgens ook naar handelen", zegt Wolfsen desgevraagd. Hij wil deze kwestie bij minister Van der Hoeven van Onderwijs aankaarten.

In Nederland worden naar schatting jaarlijks 80.000 kinderen mishandeld. Het gaat om systematische mishandeling over een langere tijd. Elke week sterft een kind door kindermishandeling. De Inspectie Jeugdzorg pleitte vorig jaar ook al voor een meldingsplicht. Staatssecretaris Ross-van Dorp (Jeugdzorg) wacht op nieuwe cijfers over het aantal mishandelingen. Mocht uit dat onderzoek blijken dat een meldcode niet afdoende is, wil ze kijken naar een meldplicht voor artsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer